SON GELİŞMELER
lösev
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Silivri’de tarihi gün: 402 sanıklı İBB davası başlıyor

Haber görseli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu sanıkların yargılanacağı davada ilk duruşma bugün yapılacak. “Çıkar amaçlı suç örgütü” iddiasıyla açılan davada 107’si tutuklu, 5’i müşteki sanık olmak üzere toplam 407 kişi hakim karşısına çıkacak.

Duruşma, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun karşısındaki duruşma salonunda görülecek.

SALON VE ÇEVRESİNDE YOĞUN GÜVENLİK

Duruşma öncesinde salon çevresi ve cezaevi kampüsü çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. 

Silivri Kaymakamlığı tarafından alınan karar kapsamında duruşma salonunun bulunduğu bölgede geniş çaplı yasaklar uygulanacak. Cezaevi kampüsünün tel örgü sınırından başlayarak yaklaşık 1 kilometrelik alanda toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, pankart açma, slogan atma, çadır kurma, stant açma ve görüntü çekme gibi eylemler 31 Mart’a kadar yasaklandı.

İDDİANAMEDE 407 SANIK YER ALIYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı “ihbar eden” olarak yer alırken Hazine ve Maliye, İçişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Tarım ve Orman bakanlıkları da “suçtan zarar gören” kurumlar arasında gösterildi.

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şişli Belediyesi ve İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de dosyada zarar gören kurumlar arasında bulunuyor.

İddianamede toplam 407 kişi sanık olarak yer alırken bunların 107’si tutuklu, 7’si firari ve 5’i müşteki sanık olarak kayıtlara geçti.

KAMU ZARARI İDDİASI: 160 MİLYAR LİRA

İddianamede, örgütün 2014 yılından bu yana yürüttüğü iddia edilen faaliyetlere ilişkin 143 ayrı eylem bulunduğu belirtildi.

Bu eylemler sonucu kamu zararının suç tarihleri itibarıyla yaklaşık 160 milyar lira ve 24 milyon dolar olduğu öne sürüldü. Ayrıca İstanbul ve farklı şehirlerde 95 taşınmazın suç kapsamında elde edilen gelirlerle bağlantılı olduğu değerlendirildi.

İMAMOĞLU İÇİN AĞIR CEZA TALEBİ

İddianamede Ekrem İmamoğlu’nun “suç örgütü elebaşı” olduğu iddia edildi. İmamoğlu hakkında aralarında şu suçların da bulunduğu çok sayıda suçlama bulundu:

  • Suç örgütü kurmak

  • Rüşvet

  • İhaleye fesat karıştırma

  • Kamu kurumlarını dolandırma

  • Suç gelirlerini aklama

  • Kişisel verileri ele geçirme ve yayma

  • Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma

Bu suçlamalar kapsamında İmamoğlu için 849 yıldan 2 bin 430 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi.

DİĞER SANIKLAR HAKKINDAKİ TALEPLER

İddianamede bazı sanıklar hakkında istenen cezalar da dikkat çekti.

Tutuklu sanık Fatih Keleş için 556 yıldan 1542 yıla kadar,
Murat Ongun için 287 yıldan 779 yıla kadar,
Ertan Yıldız için 86 yıldan 251 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Sanıklardan Adem Soytekin, Hüseyin Gün ve Ertan Yıldız hakkında ise soruşturma kapsamında bilgi verdikleri gerekçesiyle “etkin pişmanlık” hükümlerinin uygulanması istendi.

BELEDİYE BAŞKANLARI DA SANIKLAR ARASINDA

İddianamede görevden uzaklaştırılan Şişli Belediye Başkanı Emrah Resul Şahan hakkında 35 yıldan 91 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık için ise 30 yıldan 88 yıla kadar hapis cezası istendi.

Kaynak: AA