CHP Grup Başkanı Faik Öztrak, AK Parti’nin 25 yıllık iktidarını rakamlarla hedef aldı. Öztrak, enflasyon, borç, icra dosyaları ve hukuk göstergelerindeki tabloyu sıraladı, “Faturası millete ağır oldu” dedi.
AK Parti’nin kuruluşunun 25’inci yılı üzerinden iktidarın performansını değerlendiren Öztrak, Türkiye’nin ekonomik göstergelerden hukuk ve demokrasi endekslerine kadar birçok alanda gerilediğini savundu.
“25 YIL BİR ÜLKENİN REFAHA ULAŞMASI İÇİN YETERLİ”
Öztrak, Güney Kore, Çin ve Polonya örneklerini vererek 25 yıllık bir dönemin bir ülkenin ekonomik ve toplumsal dönüşümü için yeterli olduğunu söyledi.
AK Parti’nin ilk seçim bildirgesindeki temel haklar, hukuk devleti, demokrasi ve enflasyonla mücadele vaatlerini hatırlatan Öztrak, aradan geçen sürede bu hedeflerden uzaklaşıldığını savundu.
HUKUK VE DEMOKRASİ ENDEKSLERİNİ GÜNDEME GETİRDİ
Öztrak, Türkiye’nin Dünya Özgürlük Endeksi’nde “özgür olmayan” ülkeler arasında gösterildiğini, Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde ise 143 ülke içinde 118’inci sırada bulunduğunu söyledi.
Demokrasi göstergelerinde de gerileme yaşandığını savunan Öztrak, Türkiye’nin 179 ülke arasında 140’ıncı sıraya düştüğünü ifade etti.
“ENFLASYONU EN YÜKSEK BEŞİNCİ ÜLKEYİZ”
Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde enflasyona geniş yer ayıran Öztrak, AK Parti’nin 2002’de tek haneli enflasyon hedefiyle iktidara geldiğini hatırlattı.
Öztrak, Temmuz 2026 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 31,8 olduğunu belirterek Türkiye’nin dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.
DIŞ BORÇ VE İCRA DOSYALARINI KARŞILAŞTIRDI
Öztrak, 2002’de Türkiye’de doğan her çocuğun kişi başına düşen dış borç hesabıyla 1.997 dolar borçla dünyaya geldiğini, bugün bu rakamın 6 bin 234 dolara çıktığını öne sürdü.
İcra ve iflas dairelerindeki dosya sayısının da 8,6 milyondan 35,3 milyona yükseldiğini belirten Öztrak, “Şimdi her üç kişiden birine bir icra dosyası düşüyor” dedi.
25 YILDA ÖDENEN FAİZİ AÇIKLADI
CHP Grup Başkanı, AK Parti öncesindeki 25 yılda bütçeden yaklaşık 250 milyar dolar faiz ödendiğini, Erdoğan yönetimleri dönemindeki 25 yılda ise bu tutarın 685 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Öztrak, bunun önceki 25 yıllık dönemde ödenen faizin yaklaşık üç katına karşılık geldiğini savundu.
“3,7 TRİLYON DOLARLIK KAYNAK KULLANILDI”
Öztrak’ın gündeme getirdiği bir başka başlık iktidar döneminde kullanılan toplam kaynak oldu.
Cumhuriyetin kuruluşundan AK Parti’nin iktidara gelişine kadar görev yapan hükümetlerin toplam 713 milyar dolar kaynak kullandığını söyleyen Öztrak, AK Parti hükümetlerinin ise 24 yılda borç, özelleştirme ve vergi gelirleriyle 3 trilyon 719 milyar dolarlık kaynak kullandığını ifade etti.
“AK PARTİ’NİN 25 YILININ FATURASI AĞIR OLDU”
Öztrak, emeklilerin geçim sıkıntısı yaşadığını, genç öğretmenlerin atama beklediğini, çiftçinin yeterli destek alamadığını ve gelir dağılımındaki sorunların sürdüğünü savundu.
AK Parti’nin “yasaklar, yoksulluk ve yolsuzluk” sorunlarını çözme iddiasıyla iktidara geldiğini hatırlatan Öztrak, “AK Partili 25 yılın vatandaşlarımıza, ülkemize faturası çok ağır oldu” ifadelerini kullandı.
SAVUNMA SANAYİSİ İÇİN AYRI PARANTEZ
Öztrak, iktidarın 25 yıllık dönemde öne çıkardığı başlıca alanın savunma sanayisi olduğunu söyledi.
Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesinin stratejik önem taşıdığını kabul eden Öztrak, bu gelişmenin Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren farklı hükümetler döneminde atılan adımların devamı olduğunu savundu.
Öztrak, savunma sanayisindeki ilerlemenin hukuk, demokrasi, enflasyon ve gelir dağılımındaki sorunların üzerini örtemeyeceğini belirtti.
PARLAMENTER SİSTEM ÇAĞRISI
Türkiye’nin ekonomik sorunlardan çıkabilmesi için yönetim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini savunan Öztrak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesini istedi.
Öztrak; hukuk devleti ve kurumsal kapasitenin yeniden güçlendirilmesi, üretim ekonomisine geçilmesi, refahın adil paylaşılması ve mali sürdürülebilirliğin sağlanması olmak üzere dört temel alan sıraladı.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE İÇİN DÖRT KRİTER
Öztrak, TBMM tatile girmeden kabul edilen Çerçeve Yasa’ya CHP’nin destek verdiğini, düzenlemeyi herhangi bir partinin değil “devletin projesi” olarak gördüklerini söyledi.
Sürecin kalıcı olması için dört kriter sıraladı: Terör örgütünün doğrulanabilir ve geri dönüşsüz biçimde silah bırakması, demokratik ve hukuki reformların yapılması, bölgesel silahlı yapıların geleceğini kapsayan güvenlik düzenlemesi oluşturulması ve dış müdahaleleri sınırlayacak bir “egemenlik stratejisi” geliştirilmesi.
Öztrak, “Biz, Çerçeve Yasa’nın çıkmasını şartlı bir başlangıç olarak görüyoruz” dedi.
ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİ VURGUSU
Öztrak, üniter devlet yapısı, Anayasa’nın ilk dört maddesi ve milletin bölünmez bütünlüğünün CHP açısından tartışmaya açık olmadığını belirtti.
Suriye’de SDG’nin silahlı yapılarının Suriye ordusuna entegrasyon sürecindeki risklerin de istihbarat kurumlarınca dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi.
NETANYAHU HÜKÜMETİNE TEPKİ
İsrail’in Suriye’nin kuzeyindeki bir askerî havaalanına yönelik saldırısını da değerlendiren Öztrak, gelişmelerin yakından izlendiğini belirtti.
Netanyahu hükümetini Türkiye ile gerilim çıkarmaya çalışmakla suçlayan Öztrak, “Ülkemizin bu oyunlara gelmeyeceğini bilmelidir” dedi ve hükümetten benzer gelişmelerin tekrarlanmasını önleyecek tedbirler almasını istedi.