Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner'in Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde verdiği ifadenin ayrıntıları ortaya çıktı. Güner, hakkındaki tüm suçlamaları reddederek belediyedeki ihale süreçlerinde herhangi bir yetki ve sorumluluğu bulunmadığını savundu.
"İHALELERİ MÜDÜRLÜKLER YÜRÜTÜYOR"
Çöp toplama ve temizlik hizmeti ihalelerine ilişkin soruları yanıtlayan Güner, ihale hazırlıklarının ilgili müdürlükler tarafından yapıldığını, sürecin Merkezi Satın Alma Bürosu tarafından yürütüldüğünü belirtti.
"İhalelerin hazırlanışı ve yapılmasıyla ilgim ve bilgim yoktur. Suçsuzum." ifadelerini kullanan Güner, belediye başkanının ihale sürecine müdahil olmadığını öne sürdü.
"KAMU YARARI İÇİN İPTAL EDİLDİ"
Soruşturmaya konu bazı ihalelerin iptal edilmesine ilişkin de açıklama yapan Güner, rekabet şartlarının oluşmaması nedeniyle ihalelerin iptal edildiğini söyledi.
Kamu İhale Kurumu ve Danıştay'ın da bu işlemleri hukuka uygun bulduğunu belirten Güner, daha sonra yapılan ihalelerde belediyenin milyonlarca lira tasarruf ettiğini ve kamu zararının oluşmadığını savundu.
"AYNI İHALE İÇİN TAKİPSİZLİK KARARI VAR"
Pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalelere ilişkin eleştirilere de yanıt veren Güner, açık ihale sürecinin zaman alması nedeniyle hizmetin aksamaması adına geçici ihale yapıldığını ifade etti.
Güner, aynı ihale hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından daha önce soruşturma yürütüldüğünü, bilirkişi raporunun ardından 5 Aralık 2024 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar (KYOK) verildiğini söyledi.
EVİNDE BULUNAN PARA VE ALTINLARI AÇIKLADI
Operasyon sırasında evi ve çalışma ofislerinde ele geçirilen yaklaşık 100 bin lira nakit para ile gram altınlara ilişkin de açıklama yapan Güner, söz konusu altınların eşine ait "gün altınları" olduğunu ifade etti.
Cep telefonunun şifresini ise kendi rızasıyla paylaşmak istemediğini belirtti.
HTS KAYITLARINI DA REDDETTİ
Dosyada yer alan HTS analizlerinde, Güner'in şirket yetkilisi Ferit Onuş ile aynı baz istasyonundan sinyal verdiği iddiası da sorguda gündeme geldi.
Bu iddiayı reddeden Güner, söz konusu tarihte belediye başkanı olmadığını belirterek, "Ferit Onuş isimli şahsı tanımıyorum, kendisiyle herhangi bir görüşmem olmadı." dedi.