Mutlak butlan kararının ardından CHP Genel Başkanlığına getirilen Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulunun ilk resmi toplantısına katıldı. CHP Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda kurulun yeni yönetimi belirlendi.
CHP’nin resmi duyurusuna göre toplantı, tüzük gereği en yaşlı üye sıfatını taşıyan Garip Erdoğan’ın başkanlığında yürütüldü. Toplantıda yapılan gizli oylama sonucunda Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığına CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat seçildi. Ahmet Ersen Özsoy başkan yardımcısı, Sezgin Kaya ise kurul sekreteri oldu.
ÖZKAN YALIM KARARI GÜNDEME GELDİ
Toplantının ardından, 2023 kurultayına ilişkin mutlak butlan kararından sonra daha önce alınan ihraç kararlarının durumuna ilişkin değerlendirmeler gündeme geldi. Bu kapsamda Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım hakkındaki ihraç kararının da tartışma konusu olduğu belirtildi.
Daha önce CHP Sözcüsü Zeynel Emre, Özkan Yalım’ın kesin ihraç istemiyle ve tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edildiğini açıklamıştı. Ardından YDK’nin 2 Mayıs’ta yaptığı toplantıda Yalım’ın partiden ihracına oy birliğiyle karar verildiği duyurulmuştu.
MAHİR POLAT’TAN İSTİFA AÇIKLAMASI
Habertürk’ten Mahir Kılıç’ın haberine göre CHP YDK Başkanı Mahir Polat, Özkan Yalım’ın parti üyeliğine dönüşüne ilişkin iddialara yanıt verdi. Polat, Yalım’ın ihraç kararından önce istifa dilekçesi verdiğini belirtti.
Polat, “Özkan Yalım, 28 Nisan’da bir istifa dilekçesi vermiş. Partimiz bu dilekçeyi 29 Nisan’da Genel Sekreterlik kayıtlarına almış. Arkadaşlarımız ise ihraç kararını 2 Mayıs’ta almıştı.” dedi.
‘İHRAÇ KARARI İSTİFADAN SONRA ALINMIŞ’
Mahir Polat, Yalım hakkında alınan ihraç kararının, istifa dilekçesinin parti kayıtlarına girmesinden sonra verildiğini ifade etti. Polat, bu nedenle Yalım’ın affedildiği ya da partiye dönüşünün sağlandığı yönündeki yorumların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Polat, “O dönemde görev yapan arkadaşlarımız, Özkan Yalım’ın ihracı konusunda gecikmişler. İstifa etmiş bir kişi hakkında sonradan ihraç kararı vermişler.” ifadelerini kullandı.
‘AFFETTİK DİYE BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL’
CHP YDK Başkanı Mahir Polat, Özkan Yalım hakkında “af” kararı alındığı yönündeki iddiaları reddetti. Polat, Yalım’ın zaten istifa ettiğini ve hakkında sonradan ayrıca ihraç kararı verildiğini belirtti.
Polat, “Genel Başkanımızın arınma ve eski değerlerine dönme yönündeki açıklamalarının arkasında CHP Yüksek Disiplin Kurulu vardır; bundan kimsenin şüphesi olmasın. ‘Özkan Yalım’ı affettik’ diye bir durum söz konusu değildir. Kendisi zaten istifa etmişti; sonradan hakkında ayrıca bir karar alınmış.” dedi.
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Özkan Yalım hakkında parti içinde disiplin süreci, Uşak Belediyesine yönelik soruşturma ve Yalım’ın gözaltına alınmasının ardından başlatıldı. CHP yönetimi, olayla ilgili tutanak ve belgelerin incelendiğini, hazırlanan rapor doğrultusunda kesin ihraç istemli sevk kararı alındığını açıklamıştı.
CHP’nin resmi açıklamasında, Yalım’ın dosyasının Yüksek Disiplin Kuruluna gönderileceği belirtilmişti. Daha sonra yapılan toplantıda Yalım’ın partiden ihraç edildiği duyurulmuştu. Son açıklamayla birlikte, Yalım’ın ihraçtan önce istifa ettiği ve bu nedenle partiye dönüşünün söz konusu olmadığı vurgulandı.