Eski Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP'de "mutlak butlan" kararı sonrası yaşanan liderlik krizine ve taraflar arasında üstlenmeye çalıştığı arabuluculuk rolüne dair açıklamalarda bulundu. Karayalçın, krizin çözümü için devreye girmek istediğini ancak Kemal Kılıçdaroğlu'ndan karşılık bulamadığını belirterek, "Kemal Bey'i aradım, yanıt vermedi, bir daha dönmedi. Çok üzüldüm tabii" ifadelerini kullandı.
"ÖZGÜR BEY MEMNUN OLACAĞINI SÖYLEDİ"
Parti içindeki tıkanıklığı aşmak adına yürüttüğü mekik diplomasisinin detaylarını paylaşan Murat Karayalçın, süreç dahilinde ilk olarak Özgür Özel ile iletişime geçtiğini belirtti. Karayalçın, görüşmenin perde arkasını şu sözlerle aktardı:
"Kim devreye girebiliyorsa, kim masaya oturulmasını sağlayabilecekse bunu yapmalı. Ben devreye girmeye çalıştım, 22 Mayıs akşamı Özgür Bey’den randevu istedim, devreye girmek istediğimi, kendisiyle ve Kemal Bey ile bu konuda uygun görürse görüşmek istediğimi ilettim. Özgür Bey çok memnun olacağını söyledi."
"BELKİ DE O TEKLİFLE İLİŞKİLENDİRDİ"
Özgür Özel ile görüşmesinin ardından eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na ulaşmaya çalıştığını ancak çağrılarına yanıt alamadığını ifade eden Karayalçın, kırgınlığını dile getirerek şunları kaydetti:
"Pazartesi günü Kemal Bey’den randevu istemeyi planlamıştım. Pazar sabahı genel merkezimizin çevrildiğini görünce Kemal Bey’i aradım, yanıt vermedi, bir daha dönmedi. Çok üzüldüm tabi. Sonra 27 Mayıs günü Cumhuriyet Gazetesi’nde Sertaş Eş ile Özgür Bey’in söyleşisi çıktı. Özgür Bey 23 Mayıs Cumartesi akşamı Kemal Bey ile telefonda görüşüklerini, Kemal Bey’e 'İkimiz de çekilelim, kurultaya kadar eski genel başkan ve büyüğümüz olarak Murat Karayalçın yönetsin' diyor. Ben bunu bilmeden Kemal Bey’i aramıştım, belki bununla da ilişkilendirdi ama sonuçta olmadı."
"BİRKAÇ AY İÇİNDE KURULTAYA GİTMEMİZ LAZIM"
Partideki mevcut durumun bir uzlaşıyla aşılması gerektiğinin altını çizen Murat Karayalçın, iktidar tarafından kurulan bu tuzaktan ancak birlik içinde çıkılabileceğini vurguladı. Kurultay takvimi ve adaylık süreciyle ilgili de net mesajlar veren Karayalçın, "Öncelikle birlikte çözüme odaklanmalıyız. Biz kardeşiz, bunu unutmamalıyız. Düşürüldüğümüz tuzaktan ancak biz çıkabiliriz. Başkanlık sistemi ile seçime gidilecek olmasının CHP’de yaşadığımız sorunun çözümünde katkısı olabilir. Ortak bir cumhurbaşkanı adayı ile bu süreci daha kolay aşarız. O nedenle bizim birkaç ay içinde kurultaya gitmemiz lazım" diye konuştu.