anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Stoltenberg: Çin, Rusya ile Ukrayna'dan ders çıkarıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Güney Kore ziyareti sonrası geldiği Japonya'da, "Çin, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalardan ders çıkarıyor" açıklamasını yaptı.
 Tarih: 02-02-2023 10:43:03
Stoltenberg: Çin, Rusya ile Ukrayna'dan ders çıkarıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Güney Kore ziyareti sonrası geldiği Japonya'da, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının sonucunu Çin'in yakın izlediğini ve gelecekteki kararlarını etkileyebilecek dersler çıkardığını söyledi. Başkent Tokyo'da bulunan Keio Üniversitesinde yaptığı konuşmada, terörizmden iklim değişikliğine, siber tehditlere ve nükleer silahların yayılmasına kadar küresel meydan okumaların arttığını belirten Stoltenberg, "Japonya önemli bir küresel aktör, aktif olarak barışı destekliyor. NATO da bunun için var. Küresel nizam tehdit altında. Moskova ve Pekin, otoriter bir karşı çıkışın ön saflarında" diye konuştu.

Ukrayna'ya saldırıların bir yılı doldurduğunu ve bunun 'Avrupa barışını sarstığını' açıklayan Stoltenberg, Kuzey Kore'nin füze denemelerinin de uluslararası güvenliği tehdit ettiğini belirterek, Çin'in Hint-Pasifik'te artırdığı nüfuzundan kaygı duyulduğunu belirtti. Rusya'nın savaşı kazanması durumunda, "Moskova ve Pekin'e verilecek mesaj, istediklerini kaba kuvvetle başarabilecekleri olacak" diyen Stoltenberg, "Bugün Avrupa'da yaşananlar yarın Doğu Asya'da da olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Savaşın sadece bir Avrupa krizi değil, küresel güvenlik ve istikrara meydan okuma olduğunu söyleyen Stoltenberg, "Çin yakından izliyor ve gelecekteki kararlarını etkileyebilecek dersler çıkarıyor" ifadelerini kullandı.

Haziran 2022'de Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'ne Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderlerinin katılımını 'büyüyen bağlarımızın bir kanıtı' şeklinde niteleyen Stoltenberg, "Güvenliğimiz küreseldir, bölgesel değil. Aramızda okyanuslar olabilir, ancak güvenliğimiz yakından bağlantılı ve aynı değerleri, çıkarları ve endişeleri paylaşıyoruz" dedi.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI