anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Süt fiyatına zam, markette 16 lirayı buldu

Perakende süt ve süt ürünleri fiyatı yine zamlandı. Maliyeti 8 TL'yi bulan sütün litresi üreticiden 5,70'e alınırken, marketlerde 16 liraya kadar çıktı. Kazanan üretici değil, sanayici oldu.
 Tarih: 04-05-2022 14:00:00
Süt fiyatına zam, markette 16 lirayı buldu

Süt ve peynir fiyatları cep yakıyor. Perakende süt ve süt ürünleri fiyatına gelen son zamla birlikte marketlerde satılan yaygın markalı bir litre tam yağlı sütün fiyatı 15,95 TL’ye kadar çıktı. Sene başında 8 lira olan yaygın markalı bir litre yarım yağlı süt fiyatı ise 12 liraya ulaştı.

MARKET FİYATLARI TÜİK'İN İKİ KATI
Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi verileri de süt ve süt ürünlerinin son bir yılda yüzde 40 ila yüzde 54 aralığında zamlandığını ortaya koydu. Buna göre, 2022 Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına göre kaşar peyniri fiyatları yüzde 40,4 zamlanarak 70,2 TL’ye, krem peynir yüzde 43,8 zamlanarak 51,4 TL’ye ve beyaz peynir de yüzde 54 zamlanarak 44,4 TL’ye çıktı. Ancak bunlar ülke genelindeki ortalama fiyatlar… Marketlerdeki peynir fiyatları ise TÜİK’teki ortalama fiyatların neredeyse iki katı seviyesinde.

ZAM SANAYİCİYE YARADI

Başta yem olmak üzere girdi fiyatlarındaki dur durak bilmeyen artış nedeniyle bir litre çiğ sütün üretim maliyeti 8 lirayı bulurken, üreticiden 5,70 liraya alınıyor. Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre gelinen noktada, çiğ süte yapılan zamların yalnızca sanayiciye yaradığını kaydeden üreticiler, süt yem paritesinin birin altında 0,87 olduğunu, yani bir kilo süt satarak bir kilo yem alamadıklarını, aynı şekilde et yem paritesinin de üreticinin aleyhine olduğunu vurguluyor. Zarar ettiği için çareyi hayvanlarını kesime göndermekte bulan üreticiler, daha fazla hayvanın kesime gitmesine müsaade edilmemesini, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) süt fiyatlarını bir an önce açıklamasını talep ediyor.

TZOB: YAZ AYLARINDA CİDDİ FİYAT ARTIŞLARI OLABİLİR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise yaptığı açıklamada şu uyarıda bulundu: "Besi hayvancılığında da et yem paritesi 15,25 ile üreticinin aleyhine. Üretici bir kilo karkas et sattığında en az 20 kilo yem alabilmelidir. Bu pariteye göre 87 lira olan karkas et fiyatının 110 lira civarında olması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken süt işletmeleri küçüldüğü için besi üreticisi hayvan bulmakta güçlük çekecektir. Üretimin sağlanması noktasında tedbir alınmadığı takdirde yaz aylarında et ve süt ürünlerinde ciddi fiyat artışları görebiliriz." 

Etiketler #Süt #Zam
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI