SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Suudi Arabistan ve BAE heyeti Yemen’de: Normalleşme görüşmeleri başladı

Haber görseli

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) oluşan askeri heyet, ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (GGK) güçlerinin askeri hareketliliğini görüşmek üzere Yemen’in geçici başkenti Aden’e ulaştı. Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi’nin ofisinden yapılan açıklamada, ziyaretin Başkanlık Konseyi ile hükümetin birliğini güçlendirme ve doğu vilayetlerinde normale dönüşü sağlama çerçevesinde gerçekleştiği ifade edildi. Kaynağa göre, devam eden girişimler, başta iktidarın devrine ilişkin deklarasyon ve Riyad Anlaşması olmak üzere, geçiş döneminin yönetim çerçevelerine saygı temelinde doğu vilayetlerinde normalleşmenin sağlanmasına odaklanıyor.

DOĞU VİLAYETLERİNDE NORMALLEŞME MASADA

Ortak askeri heyetin Aden’de gerçekleştireceği istişarelerde, son dönemdeki tek taraflı adımların nasıl yönetileceği ele alındı. Görüşmelerde doğu vilayetleri dışından getirilen tüm güçlerin geri çekilmesi, hükümet ve yerel yönetimlerin anayasa ve kanunlara uygun şekilde görevlerini yerine getirmeleri ve münhasır yetkilerinin sorgulanmaması konuları ön plana çıktı. Yemen yönetimi, gerilimin tırmanmasının ekonomik reform çabalarını aksatacağını, Husilerle mücadeleden dikkati uzaklaştıracağını ve insani krizi derinleştireceğini belirterek, siyasi çözümlere öncelik verme ve Suudi Arabistan ile BAE’nin girişimlerini destekleme kararlılığını vurguladı.

HADRAMEVT VE MEHRE’DEKİ GELİŞMELER

Al Arabiya televizyonunun haberine göre, ortak heyet Hadramevt ve Mehre vilayetlerinde Vatan Kalkanı güçlerine devredilecek düzenlemeleri ele aldı. GGK, 4 ve 9 Aralık’ta Hadramevt ve Mehre vilayetlerinde stratejik bölgelerin kontrolünü ele geçirmiş, Hadramevt Kabileleri İttifakı Mukella’daki petrol tesislerini kontrol altına alarak üretimi durdurmuştu. Günlük 10 bin varil üretim kapasitesine sahip PetroMasila’nın yanı sıra 75 megavat kapasiteli doğal gaz santrali de etkilenmişti. Suudi Arabistan heyeti, Hadramevt’te devlet ve yerel yönetim yapısı dışında herhangi bir askeri oluşumu reddettiklerini yineledi ve gerilimi azaltmaya yönelik sosyal, aşiret ve etkili gruplarla temasların devam ettiğini bildirdi. Böylece bölgesel istikrar ve merkezi yönetimin otoritesinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: AA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız