Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
TBMM Genel Kurulu’nda zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasına olanak tanıyan ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak bilinen torba yasa teklifinin ilk 18 maddesi kabul edildi. Enerji üretimi, maden faaliyetleri ve taşınmaz tahsislerini kapsayan düzenleme, zeytinlikler için yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.
Kabul edilen teklif ile 3213 sayılı Maden Kanunu’na eklenen geçici 45. madde kapsamında, elektrik ihtiyacını karşılamaya yönelik maden faaliyetlerinin zeytinlik alanlara denk gelmesi ve bu faaliyetlerin başka bir yerde yürütülememesi durumunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kamu yararını gözeterek izin vermesi mümkün hale geldi.
AK Parti tarafından verilen önerge ile düzenlemede önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre, madencilik faaliyeti nedeniyle taşınan veya taşınamayan zeytin ağaçlarının en az iki katı kadar yeni zeytin ağacının dikilmesi zorunlu olacak.
Zeytinliği kamulaştırılan veya taşınan vatandaşlar için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygun gördüğü hazine taşınmazları ya da kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) ait alanlar rayiç bedelin yüzde biri üzerinden 20 yıllığına kiralanabilecek.
Yasa kapsamında, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yürüten işletmelere, her yıl rehabilitasyon çalışmaları yapılabilmesi için işletme ruhsat bedeli kadar ek ücret ödemesi getirildi.
Kanun teklifinde yer alan bir diğer önemli düzenleme ise yenilenebilir enerji projeleriyle ilgili oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 31 Aralık 2030 tarihine kadar özel mülkiyete ait taşınmazların temini için acele kamulaştırma kararı alabilecek.
2030’a kadar faaliyete geçecek yenilenebilir enerji santrallerine yönelik izin, kira ve irtifak işlemlerinde uygulanan yüzde 85’lik indirim teşviki 5 yıl daha uzatıldı.
Haber Merkezi: Melisa Altuntaş