En az 86 kişinin hayatını kaybettiği ve 16 gündür süren sınır çatışmalarının ardından Tayland ile Kamboçya askeri müzakerelere başladı. Görüşmeler sürerken, sahada çatışmaların tamamen durmadığı bildirildi.
ASKERİ GÖRÜŞMELER SINIR HATTINDA BAŞLADI
Bangkok Post gazetesinin haberine göre, Tayland Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümamiral Surasant Kongsiri, Genel Sınır Komitesi (GBC) kapsamındaki görüşmelerin, iki ülke arasındaki 817 kilometrelik sınırın güney kesimindeki bir sınır kapısında yapıldığını açıkladı.
Kongsiri, askeri toplantının üç gün süreceğini ve bir anlaşmanın önünü açabileceğini belirterek, “Toplantı sorunsuz ilerler ve bir anlaşmaya varılırsa, 27 Aralık’ta iki ülkenin savunma bakanları arasında görüşme yapılabilir.” dedi.
Kamboçya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Maly Socheata da görüşmelerin yerel saatle 16.30’da, her iki tarafın generallerinin başkanlığında başladığını doğruladı. Toplantının, Malezya, Çin ve ABD’nin arabuluculuk girişimleri ve yaptığı çağrıların ardından gerçekleştiği belirtildi.
ÇATIŞMALAR MÜZAKERELERDEN ÖNCE DE SÜRDÜ
İki ülke arasında 7 Aralık’ta başlayan çatışmalar, bugünkü askeri görüşmeler öncesinde de devam etti. Tayland ordusu, sabah saatlerinde sınırın Kamboçya tarafında kalan askeri bölgede sivil halkı ve altyapıyı hedef aldı. Ardından Tayland, F-16 savaş uçaklarıyla Kamboçya’nın iç bölgelerini, daha sonra ise T-50TH tipi savaş uçaklarıyla sınır bölgelerini vurdu.
Son saldırılara ilişkin Kamboçya tarafından can kaybı ya da yaralı bilgisi paylaşılmadı. Kamboçya güçleri ise Tayland’ın BM-21 roketleriyle düzenlediği saldırılara insansız hava araçlarıyla karşılık verdi. Saldırılarda bazı Tayland askerlerinin yaralandığı bildirildi.
Öte yandan Tayland ordusunun, sınırda Kamboçya için stratejik öneme sahip bir bölgeyi ele geçirdiği ve burada çok sayıda patlayıcı mühimmat ele geçirdiği ifade edildi.
TARİHİ SINIR ANLAŞMAZLIĞI
Güneydoğu Asya’da 817 kilometrelik bir sınırı paylaşan Tayland ile Kamboçya arasındaki anlaşmazlık, sınırların 19. yüzyılın sonunda Kamboçya’daki Fransız işgali döneminde belirlenmesine dayanıyor.
İlk büyük çatışmalar, Kamboçya’nın tartışmalı bölgede yer alan 11. yüzyıla ait bir tapınağı 2008 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydettirmeye çalışmasıyla başlamıştı. 28 Mayıs’ta sınır anlaşmasının ihlal edilmesi üzerine kısa süreli çatışmalar yaşanmış, taraflar sorunun barışçıl yollarla çözülmesi konusunda uzlaşmıştı.
Yaklaşık iki ay sonra, 24 Temmuz’da sınır hattında yeniden çıkan çatışmalarda iki ülkeden 32 kişi hayatını kaybetmişti.
ATEŞKESLERE RAĞMEN YENİDEN ÇATIŞMA
Temmuz ayındaki çatışmaların ardından, 26 Ekim’de ABD Başkanı Donald Trump’ın katıldığı törende bir “barış anlaşması” imzalanmıştı. Ancak bu yıl ekim ayında ilan edilen ateşkese rağmen, 7 Aralık’ta çatışmalar yeniden başladı.
Bu süreçte iki ülkeden hayatını kaybedenlerin sayısı 40’ı aşarken, yerinden edilenlerin sayısı 900 bini geçti. ABD Başkanı Donald Trump, 12 Aralık’ta Tayland ve Kamboçya liderleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda tarafların ateşkesi kabul ettiğini açıklamıştı.
Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul ise ateşkes ilanının ardından, “Topraklarımıza ve halkımıza yönelik bir zarar ve tehdit olmadığını hissedene kadar Tayland, askeri eylemlerini sürdürecektir.” ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA