Tayland’ın Sa Kaeo eyaletindeki Ban Nong Ya Kaew köyü ile Kamboçya’nın Bantheay Meanchey eyaletine bağlı Prey Chan köyü arasında, iki ülkenin de sahiplik iddiasında bulunduğu sınır bölgesinde protesto gösterisi gerginliğe dönüştü. Tayland tarafının geçen ay sınır hattına çit çekmesi üzerine düzenlenen protestoda Kamboçyalı göstericiler ile Tayland güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. Güvenlik güçleri, Kamboçyalı sivillere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
KAMBOÇYA “SINIR İHLALİ” İDDİASINDA BULUNDU
Kamboçya hükümet yetkilisi Neth Pheaktra, olaylara ilişkin yaptığı açıklamada en az 23 Kamboçyalı sivilin yaralandığını duyurdu. Pheaktra, Taylandlı görevlilerin sınırı ihlal ettiğini öne sürerek yapılan müdahaleyi eleştirdi. Yetkili, güvenlik güçlerinin Kamboçyalı sivillere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombasıyla müdahale ettiğini ifade etti.
TAYLAND ORDUSU: “PROTESTOCULAR TAŞ VE SAPANLA SALDIRDI”
Tayland Ordusu’ndan yapılan açıklamada ise yaklaşık 200 Kamboçyalı protestocunun sınır bölgesine çekilen güvenlik bariyerlerini kaldırdığı, taş ve sapanla saldırarak bazı Taylandlı görevlileri yaraladığı ileri sürüldü. Açıklamada, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmasının olayların büyümesini engellemek ve personelin güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı vurgulandı.
TARİHİ ANLAŞMAZLIK YENİDEN ALEVLENDİ
Tayland ile Kamboçya arasındaki 817 kilometrelik kara sınırının bazı noktalarında yüzyılı aşkın süredir toprak anlaşmazlıkları yaşanıyor. Temmuz ayında başlayan son gerginlikler, her iki taraftan da toplam 48 kişinin hayatını kaybettiği şiddetli çatışmalara dönüşmüş ve yüz binlerce sivilin tahliyesine yol açmıştı. 28 Temmuz’da Malezya arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle sınırda sakinlik tesis edilmişti.
Ancak son yaşanan olaylar, sınır hattında silahların yeniden patlaması ve sivil eylemlerin artmasıyla iki ülke arasındaki hassas dengelerin korunmasını zorlaştırıyor.
Kaynak:İHA