SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Trump'tan Grönland açıklaması: 'Şimdi zamanı geldi'

Haber görseli

Donald Trump, Danimarka’nın Grönland konusunda “Rus tehdidini” yeterince engelleyemediğini savunarak, bunun artık değişeceğini ifade etti. Trump, açıklamalarını Truth Social hesabı üzerinden paylaştı.

"ARTIK ZAMANI GELDİ"

Trump, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“NATO, 20 yıldır Danimarka’ya 'Rus tehdidini Grönland’dan uzaklaştırmanız gerekiyor' diyor. Ne yazık ki Danimarka bu konuda hiçbir şey yapamadı. Şimdi zamanı geldi ve bu yapılacak!!!”

'ULUSAL GÜVENLİK' VURGUSU YAPMIŞTI

Trump daha önce yaptığı açıklamalarda, ABD’nin “ulusal güvenlik amacıyla Grönland’a ihtiyacı olduğunu” ve bunun “inşa edilen Altın Kubbe için hayati önem taşıdığını” dile getirmişti.

Washington’da ABD, Danimarka ve Grönland dışişleri bakanlarının bir araya geldiği görüşmelerin ardından temel anlaşmazlıkların devam ettiği bildirilmişti. Görüşme sonrasında, ABD’nin Grönland’ı “ele geçirme arzusunun açık” olduğu yönünde değerlendirmeler yapılmıştı.

Grönland, Danimarka Krallığı’na bağlı özerk bir bölge olarak daha önce ABD’den gelen ve egemenliğin devredilmesini de içeren yaklaşımları reddetti.

AVRUPA'YA TRUMP TEHDİDİ

Danimarka, son dönemde müttefikleriyle birlikte bölgede askeri işbirliğinin artırılması çağrısında bulundu. Bu kapsamda bazı Avrupa ülkeleri, küçük askeri birlikler ve subayları Grönland’a göndereceklerini açıkladı.

Trump, Grönland tartışmalarında dünya barışının tehlikede olduğunu savunarak, ABD’nin Grönland’ı almasına karşı çıkan ülkelere gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Bu kapsamda Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya için 1 Şubat 2026’dan itibaren yüzde 10, 1 Haziran 2026’dan sonra ise yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi.

Trump, Grönland’ın tamamen ve eksiksiz olarak satın alınmasına yönelik bir anlaşmaya varılana kadar bu oranların geçerli olacağını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.