SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Trump'tan Maduro'ya: "Ülkeyi hemen terk et"

Haber görseli

ABD Başkanı Donald Trump ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro arasında geçtiğimiz hafta gerçekleştiği iddia edilen telefon görüşmesine ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

Miami Herald gazetesinin görüşmeye yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Trump, Maduro’ya “hemen istifa ederek ülkeyi terk etmesi gerektiğini” söyledi. İddiaya göre Maduro’nun talepleri ise Washington tarafından reddedildi.

MADURO'DAN "ORDU KONTROLÜ" VE "KÜRESEL AF" TALEBİ

Habere göre Maduro, serbest seçimlere izin verilmesi karşılığında Venezuela ordusunun kontrolünün kendisinde kalmasını talep etti. Yetkililer, bu talebin 1991’de Nikaragua’da görülen modele benzer bir “gölge iktidar” yapısı oluşturabileceği için reddedildiğini aktardı.

Aynı kaynaklar, Maduro’nun kendisi ve yakın çevresi için “işledikleri iddia edilen suçlara karşı küresel af” istediğini, Trump’ın ise bu talebe sıcak bakmadığını ifade etti. Trump’ın, Maduro’ya “kendisi, eşi Cilia Flores ve oğluna güvenli çıkış sağlanabileceğini, ancak bunun hemen gerçekleşmesi gerektiğini” söylediği iddia edildi.

TRUMP GÖRÜŞMEYİ DOĞRULADI

Venezuela yönetimi, Trump’ın doğruladığı telefon görüşmesine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada görüşmenin yapıldığını doğrulayarak, “Görüşmenin iyi ya da kötü geçtiğini söyleyemem” ifadelerini kullandı.

HAVA SAHASI GERİLİMİ TIRMANIYOR

Trump, 29 Kasım’da Venezuela ve çevresindeki hava sahasının tamamen kapatılacağını duyurdu. Bu kararın, telefon görüşmesindeki gerilimin ardından geldiği yorumları yapılırken, Caracas yönetimi durumu “egemenlik ihlali” olarak değerlendirdi ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütüne (ICAO) şikayette bulundu.

NE OLMUŞTU?

Washington yönetimi, Latin Amerika kökenli uyuşturucu kartelleriyle mücadele kapsamında bölgede askeri varlığını artırmıştı. Ağustos sonunda ABD, Venezuela açıklarına denizaltı ve savaş gemilerinden oluşan bir filo gönderdi. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ordunun Venezuela’da “rejim değişikliği dahil operasyonlara hazır olduğunu” açıklamıştı.

Venezuela lideri Maduro ise buna karşılık ülkede 4,5 milyon milis gücünü seferber ettiğini ve “herhangi bir saldırıyı püskürtmeye hazır olduklarını” duyurmuştu.

ABD’nin son haftalarda Venezuela açıklarında bazı tekneleri “uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele” gerekçesiyle hedef alması ise Caracas yönetimi ve uluslararası kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmış, saldırıların “uluslararası hukuka aykırı olduğu” savunulmuştu. 

ABD’nin dünyanın en büyük uçak gemilerinden USS Gerald R. Ford'u "Güney Mızrağı Operasyonu" kapsamında bölgeye sevk etmesi, tansiyonu daha da yükseltmiş durumda.

Kaynak: AA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.