anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Türkiye'deki kadın cinayetleri ve siyah beyaz fotoğraf paylaşma challenge'ı

Geçtiğimiz günlerde birçok sosyal medya kullanıcısı kendi hesaplarında siyah beyaz fotoğraf paylaşarak bir başkasına meydan okudu. Amerika'da, Daily Blast Live'de yayınlanan programda siyah beyaz fotoğraf paylaşma challenge'ının aslında ne anlama geldiği tartışıldı.
 Tarih: 30-07-2020 02:09:34   Güncelleme: 30-07-2020 02:21:34
Türkiye'deki kadın cinayetleri ve siyah beyaz fotoğraf paylaşma challenge'ı

 

Kadınlar birbirlerini güçlendirmek ve desteklemek adına siyah beyaz fotoğraflarını paylaşıp arkadaşlarını kutlayarak birbirlerine meydan okudular. Kerry Washington, Jennifer Aniston, Eva Longoria gibi birçok ünlü isim de, İngilizce'de 'meydan okuma' anlamına gelen "challenge"ı kabul ederek bu eylemi "kadının gücünü artırıcı ve bütün kız kardeşleri destekleyici bir sembol" olarak nitelendirdi. Öte yandan bu meydan okumanın asıl amacının, Türkiye'deki yüksek oranlı kadın cinayetlerine dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak niyetiyle başlatıldığı iddia edildi. Bir Instagram kullanıcısının açıklamasına göre "Türkiye'deki kadınlar sabah uyandıklarında; televizyonda, sosyal medyada ya da bildirimlerinde öldürülmüş bir kadının siyah beyaz fotoğrafıyla karşılaşıyor." 

Televizyon kanalına katılan konuklardan biri, kimi sosyal medya kullanıcılarının siyah beyaz fotoğraf paylaşma challenge'ının gerçek anlamını bilmeden paylaşım yapmasından yakınıp "Niyet iyi olsa bile gerçek amacının dışına çıkması üzücü. Instagram hikayelerimde Türkiye'de öldürülen kadınlardan ve özellikle de aile içi şiddete maruz kalan kadınlardan bahsettim. Ve şimdi pandemide olduğumuz için bu oran arttı." ifadelerini kullandı. 

Yayına online olarak katılan bir başka konuk ise kendi siyah beyaz fotoğrafını paylaşan kadınların bu eylemi aslında bir gün onların da öldürülebileceği ve bir sürü kişinin onların siyah beyaz fotoğraflarını paylaşabileceği ihtimalinin bir temsili olarak yorumladı. 

Konuklar Pınar Gültekin'in nasıl vahşice katledildiğinin de altını çizerek "Bu kadınlar adına, ölümlerinden sonra bile adalet sağlanamıyor. Ve öğrendiğimize göre Türkiye'de bu cinayetleri protesto eden  kadınlar polis suistimaliyle karşı karşıya kalıyor. Biz, Amerika'da artık bu konuyu biliyoruz ve bu çok önemli bir adım. Üstelik Türkiye'deki kadınların neredeyse yarısı aile içi şiddete ve cinsel istismara 
maruz kalıyor." sözleriyle siyah beyaz fotoğraf paylaşma challenge'ının aslında ne için yapıldığını Amerika halklarına anlattılar.

Programda Pınar Gültekin'in, Bahar Özcan'ın, Gönül Gökçe'nin, Hamide Yiğiter'in ve Fatma Altınmakas'ın katledildiği yılların tarihleriyle beraber siyah beyaz fotoğraflarına yer verildi.

Görsel: Google | businesswire.com

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI