Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği TÜREB Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman, Türkiye’nin rüzgâr endüstrisinin 2.2 milyar dolara ulaştığını ve bu cironun yüzde 70’inin ihracattan sağlandığını açıkladı.
Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) heyeti, Danimarka’da Kopenhag açıklarındaki Middelgrunden deniz üstü rüzgâr santralini ziyaret etti. 2000 yılında kurulan santral, 20 türbiniyle bir dönem dünyanın en büyük offshore rüzgâr çiftliği olmuştu. TÜREB Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman, Türkiye’nin rüzgâr endüstrisinin 2.2 milyar dolara ulaştığını ve bu cironun yüzde 70’inin ihracattan geldiğini belirtti. Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr projelerine hazırlandığı ifade edildi.
ÜÇ BÖLGEDE ÖLÇÜMLERE BAŞLADI
TÜREB Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman, deniz üstü rüzgâr enerjisinin desteklenmesi halinde Türkiye’nin bu alanda güçlü bir sanayi oluşturabileceğini ve Avrupa’nın enerji dönüşümünde önemli rol oynayabileceğini belirtti. Cari açığın kapanmasına da katkı sağlayacak bu alanda, Türkiye’de dört bölge belirlendi; Marmara’daki üç bölgede ölçümler başladı ve iki alan teknik olarak uygun bulundu.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE
Ufuk Yaman, gelecek yılın ilk çeyreği sonunda deniz üstü rüzgâr projeleri için teknik fizibilite verilerinin toplanmasının hedeflendiğini belirtti. İklim değişikliğiyle mücadelede deniz üstü rüzgâr enerjisinin önemli bir kaynak olduğunu ve Türkiye’nin enerji çeşitliliği çalışmalarını bu alanda sürdürdüğünü vurguladı.