SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Türkiye genelinde konut fiyatları yükseldi: İşte şehirlere göre artış oranları

Haber görseli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Eylül ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini yayımladı. Verilere göre, konut fiyatları eylülde bir önceki aya göre yüzde 1,7 oranında artarken, yıllık bazda nominal artış yüzde 32,2 olarak gerçekleşti. Reel bazda ise konut fiyatlarında yüzde 0,8 oranında gerileme kaydedildi.

KONUT FİYAT ENDEKSİ 195,7 SEVİYESİNE YÜKSELDİ

TCMB verilerine göre, Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla oluşturulan Konut Fiyat Endeksi, eylül ayında 195,7 seviyesine ulaştı. Endeks, 2025 yılının eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 32,2 oranında artış gösterdi. Ancak aynı dönemde reel bazda fiyatlar yüzde 0,8 azalış kaydetti.

ÜÇ BÜYÜK İLDE FİYATLAR YÜKSELİŞTE

Eylül ayında konut fiyat artışları İstanbul, Ankara ve İzmir’de farklı oranlarda seyretti.

  • İstanbul’da konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,5,

  • Ankara’da yüzde 2,3,

  • İzmir’de ise yüzde 2,9 oranında artış gösterdi.

Yıllık bazda ise;

  • İstanbul’da yüzde 30,7,

  • Ankara’da yüzde 41,1,

  • İzmir’de yüzde 34,4 oranında yükseliş yaşandı.

EN YÜKSEK YILLIK ARTIŞ ANKARA’DA, EN DÜŞÜK HATAY’DA

Konut fiyat endeksine ilişkin bölgesel değerlendirmelere göre, Eylül 2025 döneminde en yüksek yıllık artış yüzde 41,1 ile Ankara’da görüldü. En düşük artış ise yüzde 22,6 ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye bölgesinde kaydedildi. Bu veriler, son dönemde başkent Ankara’nın konut piyasasında ülke genelinin üzerinde bir ivme yakaladığını, deprem bölgesi şehirlerde ise fiyat artışlarının sınırlı kaldığını ortaya koydu.

REEL FİYATLARDA GERİLEME DİKKAT ÇEKİYOR

Nominal artışa rağmen, reel fiyatlardaki gerileme konut piyasasında enflasyonun etkisini bir kez daha gündeme taşıdı. Ekonomistler, faiz oranlarının yüksek seyrinin ve krediye erişimdeki zorlukların, konut talebinde yavaşlamaya neden olduğunu, bunun da fiyat artış hızını sınırladığını belirtiyor.

Kaynak:İHA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız