SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Türkiye tarımı iklim krizi ile karşı karşıya!

Haber görseli

İklim değişikliği, artık yalnızca doğayı değil tarımın geleceğini de doğrudan tehdit ediyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Alparslan Tekbaş, Türkiye’nin birçok bölgesinde yağışların azaldığını, sıcaklıkların arttığını ve bu durumun tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Tekbaş’a göre Türkiye, küresel ısınmanın en sert vuracağı ülkeler arasında ve “tarımsal üretim artık doğrudan iklimin insafına bırakılmış durumda” ifadelerinde bulundu.

YAĞIŞLAR AZALDI, SICAKLIKLAR ARTTI

Tekbaş’a göre, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar nedeniyle üretim kaybı riskiyle karşı karşıya. “Kuraklık artık sadece meteorolojik bir olay değil, ekonomik bir risk. Her yağış eksikliği, çiftçinin cebindeki kazancı doğrudan etkiliyor.”

Tarımsal üretimdeki düşüş, yalnızca çiftçiyi değil, tüketici fiyatlarını ve gıda güvenliğini de tehdit ediyor.

“TARIM, ATMOSFERDE ÇALIŞAN BİR FABRİKADIR”

Tekbaş, tarımın doğrudan doğa koşullarına bağımlı olduğunun altını çizdi: “Tarım; toprak, tohum, insan ve iklim dengesine dayanır. Bunlardan sadece iklim bizim kontrolümüzde değil. Bu yüzden iklimle uyumlu tarım politikaları geliştirmeden üretimde sürdürülebilirliği sağlayamayız.”

BÖLGESEL ETKİLER DERİNLEŞİYOR

İklim değişikliğinin Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı krizler yarattığını söyleyen Tekbaş, tabloyu Şu şekilde özetledi: “Güneydoğu ve İç Anadolu çölleşme ve kuraklıkla mücadele ederken, Karadeniz’de sel ve erozyon artıyor. Marmara ve Ege’de ise su kaynakları hızla tükeniyor. Her bölge kendi iklim senaryosuyla yüzleşiyor.”

“SUYU BOL ÜRÜNDEN AZ SU İSTEYENE GEÇİLMELİ”

Artık su kaynaklarının tarımda belirleyici faktör haline geldiğini vurgulayan Tekbaş: “Eskiden çok suyla çok verim alınırdı, ama bu dönem kapandı. Artık suyu az isteyen, iklim koşullarına dayanıklı bitkilere yönelmeliyiz. Tarım politikalarında suyun verim kadar önemli olduğu bir döneme girdik” dedi.

Manşet Haber’e konuşan Alparslan Tekbaş, “Kuraklık artık bir uyarı değil, yeni normaldir. Çiftçinin geleceği suyu yönetme becerisine bağlı” sözleriyle hem üreticilere hem karar vericilere uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız