Türkiye’de kırsal bölgelerde mobil haberleşme altyapısının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Evrensel Hizmet Uygulaması kapsamında, bu yıl 214 yerleşim yerinin daha mobil haberleşme hizmetine kavuşması hedefleniyor.
3 BİN 905 YERLEŞİM YERİ MOBİL KAPSAMDA OLACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2026 Yılı Performans Programı verilerine göre, geçen yıl sonunda 3 bin 691 olan mobil haberleşme altyapısı kurulan yerleşim yeri sayısının, 2026 yılı sonuna kadar 3 bin 905’e çıkarılması planlanıyor. Böylece, bugüne kadar cep telefonu hizmetinden yararlanamayan birçok kırsal bölge iletişim imkanına kavuşacak.
KIRSAL BÖLGELER İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA YAPILDI
Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yürütülen çalışmalarda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) veri tabanına kayıtlı, nüfusu 500’ün altında olan ve bugüne kadar hiçbir mobil işletmecinin hizmet götürmediği 1.800 kırsal yerleşim yeri tespit edildi. Türkiye genelinde mobil kapsama oranı nüfus bazında yüzde 99’un üzerine çıkmasına rağmen, coğrafi zorluklar ve yüksek altyapı maliyetleri nedeniyle bazı köylerde halen mobil haberleşme hizmeti bulunmuyor.
TÜM MALİYETLER EVRENSEL HİZMET FONU’NDAN KARŞILANIYOR
Bu eksikliğin giderilmesi amacıyla, söz konusu yerleşim yerlerine mobil haberleşme hizmeti götürülmesi için proje hazırlandı. Çalışmalar kapsamında kurulacak altyapının tüm maliyetlerinin Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılandığı belirtildi. Vatandaşlardan gelen taleplerin de değerlendirilmesiyle kapsama alanı genişletilirken, bu yılın sonunda 214 yeni yerleşim yerinin daha cep telefonu ile iletişim kurabilir hale gelmesi bekleniyor.
EVRENSEL POSTA HİZMETLERİNDE DE HEDEF BÜYÜYOR
Öte yandan Evrensel Hizmet kapsamında yalnızca mobil haberleşme değil, posta hizmetlerinin yaygınlaştırılması da hedefleniyor. Büyükşehir statüsündeki illerde ilçe belediye sınırları içinde kalan, ancak yerleşim yapısı itibarıyla merkezle bütünlük göstermeyen mahalleler ile büyükşehir olmayan illerde belediye sınırları dışında kalan yerleşim alanları bu kapsama alınıyor.
Kaynak: AA

