Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisi ”Offshore Wind” başladı

Yayınlama: 07.05.2025
Düzenleme: 07.05.2025 13:25
A+
A-

Türkiye’nin ilk deniz üstü rüzgar enerjisi etkinliği olan “Offshore Wind Türkiye”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. Etkinlik; Denizüstü Rüzgar Enerji Derneği (DÜRED) öncülüğünde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), ENSİA ve GİSBİR iş birliğiyle düzenleniyor.

DENİZ ÜSTÜ ENERJİ YATIRIMLARI STRATEJİK ÖNEM TAŞIYOR

Etkinliğin açılışında konuşan Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Türkiye’nin artan nüfusuna paralel olarak enerji ihtiyacının da yükseldiğini belirtti. Toraman, karasal alanlardaki yatırım sınırlamaları nedeniyle deniz üstü rüzgar enerjisinin büyük bir fırsat sunduğunu vurgulayarak, Çanakkale’nin bu alanda önemli bir rol üstleneceğine inandığını ifade etti.

ÇOMÜ REKTÖRÜ: “GELECEĞİ TASARLAYAN ÜNİVERSİTEYİZ”

Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise konuşmasında rüzgar enerjisinin çevresel etkileriyle vazgeçilmez bir kaynak olduğuna dikkat çekerek, üniversitelerin sadece bilgi değil, gelecek tasarımı da sunduğunu belirtti. Etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

DÜRED: “ÇANAKKALE STRATEJİK BİR NOKTA”

DÜRED Başkanı Murat Durak, Türkiye’de planlanan deniz üstü rüzgar santrallerinin üç tanesinin Çanakkale çevresinde konumlandığını belirtti. Marmara’nın yüksek potansiyeline ek olarak, Ege Denizi’nin de değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca deniz üstü projelerin sahil güvenliği, liman işletmeleri ve tersane sektörü için de destekleyici etkiler taşıdığını vurguladı.

HEDEF 2035’E KADAR 5 GİGAVAT KAPASİTE

Durak, deniz üstü rüzgar santrallerinin yalnızca enerji üretimi için değil, çevreye duyarlı kalkınma açısından da önem taşıdığını belirtti. Türkiye’nin 2035 yılına kadar 5 gigavat deniz üstü rüzgar kurulu gücüne ulaşmayı hedeflediğini açıkladı.

İKİ GÜNLÜK ZİRVEDE SEKTÖRÜN KALBİ ÇANAKKALE’DE ATIYOR

Offshore Wind Türkiye etkinliği boyunca, Türkiye’deki deniz üstü rüzgar potansiyeli, finansman olanakları, şebeke bağlantı çözümleri, liman altyapısı ve Karadeniz ülkeleriyle iş birliği gibi konular masaya yatırılacak. 10 farklı ülkeden uzmanların ve yerli sektör temsilcilerinin katıldığı etkinlik, Türkiye’nin bu alandaki yol haritasına yön vermeyi amaçlıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.