anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

TÜSİAD Başkanı Turan: İşveren, çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Enflasyonun üzerinde artış olabilir. İşveren çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda” dedi.
 Tarih: 30-11-2022 09:51:56
TÜSİAD Başkanı Turan: İşveren, çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Bloomberg HT’ye konuk olduğu programda ekonomi politikalarına yönelik açıklamalarda bulundu.

2023 yılı asgari ücret tutarına değinen Turan, “Enflasyonun üzerinde, refah payı olan bir asgari ücret artışı olabilir. İşveren çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda” ifadelerini kullandı.

'50 YIL ÖNCE UZAK DOĞU'NUN STRATEJİSİYDİ'

"Bugün en önemli şey nitelikli insan kaynağı. Nitelikli insan kaynağını kaybetmeyip, onları Türkiye’ye çekmemiz gerek” diyen Turan ucuz iş gücü strateji hakkında, “Düşük TL ve ucuz iş gücü ile Türkiye’nin rekabet gücünün sürdürülebilir olabileceğini düşünmüyorum. Bu, 50 yıl önce Uzak Doğu’nun stratejisiydi. Rekabetçi kur ucuz, iş gücüyle ihracatı büyütmek. Bunları yaptığınızda 5-6 ay nefes alıyorsunuz ama sürdürülebilir hale getiremiyorsunuz” dedi.

‘EYLÜLDEN İTİBAREN İHRACATTAKİ YAVAŞLAMAYI NET ŞEKİLDE GÖRÜYORUZ’
Turan, ihracatın euro/dolar paritesinden olumsuz etkilendiğini belirttiği konuşmasında, eylülden itibaren ihracattaki yavaşlamayı net bir şekilde gördüklerini dile getirdi. Turan, işletme sermayesi ve şirketlerin krediye erişimi hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“2022'de şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacı arttı. Geçen yıl 100 bin dolar işletme sermayesi olan bir şirketin 200, hatta 400 bin dolara ihtiyacı var. Reel sektörün finansmana erişimi rahat olmalı. Son dönemde finansmana erişim ihracatçı firmalar dışında çok kolay değil. Ticari kredilere erişimin rahat olduğunu keşke söyleyebilseydik. Yatırım kredilerine ulaşmak, uzun vadeli kredi almak kolay değil. Şirketler için kredi limitlerinin artması gerek.” 

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI