Ukrayna ordusu, ABD yapımı ATACMS füzelerinin ardından ilk kez İngiliz yapımı uzun menzilli Storm Shadow füzeleriyle de Rusya’yı vurdu.
Rus hava savunma sistemleri, bazı seyir füzelerini engellerken diğerleri hedeflerine isabet etti. Ukrayna, Salı günü Bryansk’taki bir askeri tesisi vurmak için ilk kez ATACMS füzelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise iki gün önce, balistik füze saldırılarına karşı nükleer silah kullanımını öngören bir doktrini onayladığını açıkladı.
Putin Nükleer Silah Doktrinini Onayladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce, “Ukrayna’nın Rus topraklarına saldırmasına izin verilmesinin NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’daki savaşa katılması anlamına geleceği” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın ardından, Rusya’ya yönelik balistik füze saldırıları durumunda nükleer silahla karşılık verilmesine olanak tanıyan doktrini onayladı.
Zelenskiy: Ukrayna Uzun Menzilli Silahlara Sahip ve Bunları Kullanacak
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, saldırının uzun menzilli ABD silahlarıyla gerçekleştirildiğini doğrulamaktan kaçınarak, “Gereksiz detaylara girmeyeceğim fakat Ukrayna, uzun menzilli silahlara sahip ve bunları kullanacak.” dedi. Zelenskiy, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Kendi üretimi olan uzun menzilli insansız hava araçları var. Artık uzun menzilli Neptün füzemiz var. Artık ATACMS füzelerimiz var. Bunların hepsini kullanacağız” dedi.
ATACMS Nedir?
ATACMS, ABD savunma şirketleri LTV ve Lockheed Martin tarafından tasarlanmış süpersonik bir taktik balistik füzedir. Katı yakıtla çalışan füze, 4 metre uzunluğunda, 610 mm çapında ve 300 kilometreye kadar menzile sahiptir. Yüksek hız ve balistik bir yol izleyerek engellenmesi zor bir hedef oluşturur. İki tip savaş başlığı taşıyabilir: Biri geniş bir alanda etkili yüzlerce bombacık içerirken diğeri daha spesifik hedeflere yöneliktir. Her bir füzenin maliyeti yaklaşık 1,5 milyon dolardır.
Storm Shadow Nedir?
Storm Shadow, İngiliz-Fransız-İtalyan ortaklığı MBDA tarafından üretilen bir seyir füzesidir ve SCALP olarak da bilinir. 1990’ların sonunda geliştirilen füze, Apache füzesinin temeline dayanır, ancak daha gelişmiş güdüm sistemleri (GPS-INS, görüntüleyici kızılötesi ve arazi tarama) ve stealth tasarımı ile öne çıkar. Tornado, Mirage 2000, Rafale ve Eurofighter Typhoon uçaklarından atılabilir.