SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Ulusal Süt Konseyi: Sosyal medyadaki etiket paylaşımları yanıltıcı

Haber görseli

Ulusal Süt Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Nevzat Artık, ambalajlı gıdalarda kullanılan katkı maddelerine ilişkin sosyal medyada yapılan paylaşımların tüketicilerde yanlış algılar oluşturduğunu belirterek, bu durumun ciddi bir bilgi kirliliğine yol açtığını söyledi.

Artık, yazılı açıklamasında özellikle süt ve süt ürünlerinin etiketlerini hedef alan bazı paylaşımların bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini vurguladı.

“KATKI MADDELERİ ZARARLI GİBİ SUNULUYOR”

Market raflarında yer alan ürün etiketlerinin sosyal medya fenomenleri tarafından bağlamından koparılarak yorumlandığını ifade eden Artık, “Mevzuata uygun şekilde kullanılan katkı maddeleri, kamuoyuna ‘zararlı’ ve ‘sağlıksız’ gibi ithamlarla sunuluyor. Bu durum tüketicilerde gereksiz endişe yaratıyor ve bilimsel gerçeklerle bağdaşmıyor.” dedi.

AMBALAJLI ÜRÜNLER DENETİM ALTINDA

Artık, ambalajlı süt ve süt ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi kapsamında kayıtlı ve sürekli denetim altında olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerinin gıda işletmelerini 7 gün 24 saat esasına göre denetlediğini hatırlattı.

“Ham maddeden raflara kadar tüm süreç izleniyor, numuneler alınıyor ve analizler yapılıyor. Bu yönüyle ambalajlı ürünler, gıda güvenliği açısından en şeffaf ve en güvenilir ürün grupları arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

KATKI MADDELERİ RASTGELE KULLANILMIYOR

Katkı maddelerinin gelişigüzel seçilmediğini vurgulayan Artık, hangi maddenin hangi üründe, hangi amaçla ve hangi miktarda kullanılacağının mevzuatla açık şekilde belirlendiğini kaydetti.

Artık, “Kodekste tanımlanan ve izin verilen sınırlar içinde kullanılan koruyucu, stabilizatör ve benzeri katkı maddeleri tüketici sağlığı açısından risk oluşturmaz. Bu maddeler düzenli olarak bilimsel değerlendirmeye tabi tutulur.” dedi.

“KATKI MADDESİ DEMEK ZARARLI DEMEK DEĞİLDİR”

Sosyal medyada etkileşim amacıyla yapılan bazı paylaşımlarda, katkı maddelerinin yalnızca isimleri üzerinden korku dili oluşturulduğunu ifade eden Artık, bunun tüketiciyi yanlış yönlendirdiğini söyledi.

“Bir bileşenin ‘kimyasal’ ya da ‘katkı maddesi’ olarak tanımlanması onun zararlı olduğu anlamına gelmez. Önemli olan doz, kullanım amacı ve bilimsel olarak güvenliğinin kanıtlanmış olmasıdır.” diye konuştu.

TÜKETİCİLERE ÇAĞRI: ETİKET OKUYUN

Artık, tüketicilerin karar verirken sosyal medyadaki paylaşımlar yerine ürün etiketlerini dikkate alması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Beslenmenizi etkileşim kaygısıyla yapılan yanlış veya eksik bilgilere feda etmeyin. Ürünün ‘İçindekiler’ listesi dikkatle okunmalı, besin değerleri tablosu incelenmeli, üretici bilgileri ve işletme kayıt numarası kontrol edilmelidir. Gıda güvenliği korku üzerinden değil, bilgi, şeffaflık ve bilime güven üzerinden inşa edilmelidir.”

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.