Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından, ABD’nin Boston kentinde gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün durumu yakından takip ediliyor. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, ABD’li makamlarla temasa geçildiği ve ailenin düzenli olarak bilgilendirildiği belirtildi.
ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Rümeysa Öztürk, 25 Mart’ta yerel saatle 17.15’te Boston kentinde evinin yakınlarında, ABD İç Güvenlik Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) ajanları tarafından gözaltına alındı. Fulbright bursu alan ve doktora eğitiminin son yılında olduğu öğrenilen Öztürk, arkadaşlarıyla iftara gitmek için evinden çıktığı sırada durduruldu.
Güvenlik kamerası görüntülerinde, Öztürk’ün telefonla konuşurken etrafının bir anda 6 sivil ICE görevlisi tarafından sarıldığı ve yaklaşık 2 dakika içinde kelepçelenip bir SUV araca bindirildiği görüldü.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Filistin destekçisi Öztürk’ün “Hamas’ı destekleyen faaliyetlerde bulunduğu” iddia edildi. Bir sözcü, Öztürk’ün Louisiana eyaletindeki ICE İşlem Merkezi’ne transfer edildiğini duyurdu.
Öztürk, Mart 2024’te bir üniversite gazetesinde yayımlanan makalede, okulun Filistin destekçisi harekete yönelik tutumunu eleştirmiş ve “Filistin soykırımını kabul etmesi” talebini içeren bir yazı kaleme almıştı.
Öztürk’ün avukatı Masha Khanbabai, yaptığı açıklamada, “Filistin’deki vahşet hakkında konuşan uluslararası öğrenciler ve aktivistlerle ilgili diğer tüm göçmen davaları gibi hükümet sert suçlamalar savuruyor ancak hiçbir kanıt sunmuyor. Rümeysa’nın derhal serbest bırakılmasını umuyoruz” dedi.
Tufts Üniversitesi yetkilileri, Öztürk’ün gözaltına alınmasıyla ilgili önceden bilgi sahibi olmadıklarını ifade etti. Tufts Başkanı Sunil Kumar, öğrencinin vizesinin sonlandırıldığını belirterek bu bilginin doğruluğunun teyit edilmeye çalışıldığını söyledi. Kumar, “Bu olay, uluslararası öğrencilerimiz ve topluluğumuz için korkutucu ve üzücü bir durum” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, Öztürk’ün ailesiyle sürekli iletişimde olduğunu ve vatandaşın haklarının korunması için ABD Dışişleri Bakanlığı, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi ve diğer yetkili birimlerle temas kurulduğunu duyurdu. Açıklamada, Öztürk’e konsolosluk hizmetleri ve hukuki destek sağlanması amacıyla çaba gösterildiği kaydedildi.
Kaynak: İHA