2 ülke arasında ‘bıyık’ krizi

ABD’nin Güney Kore Büyükelçisi Harry Harris’in ince bıyıkları diplomatik anlaşmazlığa neden oldu.
 Tarih: 17-01-2020 13:38:13
2 ülke arasında ‘bıyık’ krizi

Güney Koreliler, ince bıyıkları sömürge döneminin Japon yöneticilerini anımsattığı için “hakaret” olarak tanımladı.

Kökenleri nedeniyle eleştirilere maruz kaldığını söyleyen Harris ise “hayatındaki yeni dönemi simgelemesi için bıyık bırakmaya karar verdiğini” dile getirdi.

Hayatında değişim yapmak istediği için bıyık bıraktığını ifade eden Harris, “Daha uzun olmaya çalıştım ama artık olamam, dolayısıyla daha genç olmayı denedim, onu da yapamadım. Ancak bıyık bırakabilirdim, ben de öyle yaptım” sözleriyle kendini açıkladı.

Bıyığının ABD ve Güney Kore arasındaki ilişkileri ile ilgisi olmaması gerektiğine dikkat çeken Harris, “Ben neysem oyum. Tüm söyleyebileceğim şu ki, aldığım her karar ABD'nin Kore Büyükelçisi olduğum gerçeğine dayanıyor, Japonya’nın Kore elçisi olduğuma değil” ifadelerini kullandı.

Korea Times gazetesi ise, Harry Harris’in bıyıklarının “ABD’nin Güney Kore’ye karşı saygısız ve hatta zorlayıcı imajıyla” özdeşleştirildiğini vurguladı.

DONANMADAKİ İLK ASYALI

Eski bir ABD Donanması subayı olan 63 yaşındaki Harry Harris, Japonya’da doğdu.

Annesi Japon, babası ise ABD askeri olan Harris, ABD Pasifik Komutanlığı'na liderlik eden ilk Asya kökenli Amerikalı oldu.

Harris aynı zamanda ABD Ordusu’nda en yüksek rütbede yer alan Japon kökenli kişi sayılıyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon askerlerin Güney Koreli kadınları seks kölesi olarak kullanması da iki ülke arasında yıllardır süregelen krizin kaynağı olarak görülüyor.

HARRİS’E ELEŞTİRİLER

Washington yönetimi, Güney Kore'de kalmaya devam edecek 28 bin Amerikan askeri için yıllık 5 milyar dolar ödenmesini talep etmişti.

Seul, bir önceki tutarın beş katına karşılık gelen bu teklifi yüksek bulup reddetmişti. (Kaynak: Sputnik)

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI