Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal bir karara imza atarak, süresiz ve şartsız döviz cinsinden taahhüt edilen yoksulluk nafakasının 18 yıllık süre sonunda tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına bakılarak uyarlanmasına karar verdi.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, döviz üzerinden hükmedilen yoksulluk nafakasının TL’ye uyarlanabileceğine dair önemli bir karar verdi. Karar, ekonomik koşullarda olağanüstü değişim yaşayan nafaka yükümlülerine yönelik bir “uyarlama hakkı” sundu.
Davacı, boşanma protokolüne göre aylık 1500 dolar yoksulluk nafakası ödediğini ancak ekonomik koşullarının bozulduğunu belirterek ya nafakanın kaldırılmasını ya da 850 TL’ye indirilmesini talep etti. Davalı taraf ise, boşanma sürecindeki sadakatsizlik iddialarını hatırlatarak protokolün gönüllü yapıldığını savundu.
Mahkeme, delilleri değerlendirerek nafakanın 1500 dolardan 1000 dolara indirilmesine karar verdi. Ayrıca vekâlet ücreti talebini ise reddetti.
İstinaf üzerine devreye giren Bölge Adliye Mahkemesi, döviz kurundaki aşırı artışı ve tarafların gelir durumunu dikkate alarak nafakanın 2500 TL’ye uyarlanmasına hükmetti.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi bu kararı bozdu. Kurul, döviz kurundaki artışın öngörülemeyecek düzeyde olmadığını ve tarafların ekonomik durumlarında olağanüstü bir değişiklik bulunmadığını belirterek önceki kararı geçersiz saydı.
Bölge Adliye Mahkemesi, önceki kararında ısrar etti. Mahkeme, 2003’te başlayan nafakanın üzerinden geçen yıllarda döviz kurunun 4,5 kat arttığını ve taraflar arasında gelir dengesizliği oluştuğunu savundu. Dosya temyiz süreciyle Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı.
Kurul, süresiz ve döviz cinsinden belirlenmiş nafakanın yıllar içinde orantısız hale geldiğini, nafaka yükümlüsünün gelirinin dövizle olmadığını, döviz kurundaki değişimin ödemeyi ağırlaştırdığını ifade ederek TL’ye uyarlama kararını onadı. Kararda, ekonomik dengesizliğin nafaka yükümlüsünü orantısız bir yük altına soktuğu vurgulandı.
Karar, döviz üzerinden belirlenmiş eski nafaka yükümlülüklerinin günümüz ekonomik koşulları çerçevesinde yeniden değerlendirilmesinin önünü açarak emsal teşkil edecek nitelikte kabul ediliyor.
Kaynak: İHA