D. Bakır genelevinde grev sonrası

Diyarbakır’daki genelevde çalışanlar, geçtiğimiz günlerde, “Osmanlı döneminden kalma tüzük nedeniyle” bir gün iş bırakma eylemi yaptı.
 Tarih: 09-01-2020 17:12:39
D. Bakır genelevinde grev sonrası

Diyarbakır’ın 5 kilometre dışında yer alan ve 1991 yılında açılan genelevde (Beyaz Evler) 30’dan fazla seks işçisi çalışıyor. 

Türkiye’de, ilk genelevin İstanbul Beyoğlu’nda Sultan Abdülaziz (1830-1876) döneminde kurulmasından bu yana 189 yıl geçmesine rağmen birçok genelev, halen bu dönemden kalma tüzükle yönetiliyor.

Bazı genelevlerin yüz yıldan fazla önce çarşı içerisinde kalması nedeniyle kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını şart koşan tüzük, günümüze uyarlanmayınca ilginç uygulamalarla karşı karşıya kalınıyor.

PENCERE KRİZİ
Independent Türkçe’nin haberine göre 5 ay önce, bu durumun yaşandığı örneklerden biri olan Diyarbakır Genelevi'nde yaşanan "pencere" krizi dile getirilmişti.

1991 yılında açılan Diyarbakır Genelevi (Beyaz Evler) kentin 5 kilometre dışında.

Tesisin etrafına 3-4 metrelik duvarlar örülmüş. İçeriden dışarıyı görmek pek mümkün değil. Burada çalışan hayat kadınları, demir parmaklıkların ardında müşteri bekliyor. Kadınlar gelen müşterilerle ilk görüşmeyi pencereden yapıyor ve pazarlığın ardından içeri geçiliyor.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, yaklaşık 5 ay önce, Osmanlı döneminden kalan tüzük maddelerini dikkate alarak, hayat kadınlarının pencereden görüşmesini yasakladı, ağır cezalar getirdi.

2 MİLYON TL VERGİ

Rûdaw’ın haberine göre, son iki yıldır haksız yere baskı kurduğunu iddia eden genelev işletmecisi ve çalışanları, “Osmanlı döneminden kalan tüzük maddeleri temel alınarak, hayat kadınlarının pencereden görüşmesinin yasaklandığını” belirtti.

Beyaz Evler işletmecisi, devlete yıllık 2 milyon lira vergi ödediğini belirterek, “Vergimizi, sigortalarımızı ödüyoruz. Ama çok büyük bir baskı var üzerimizde” dedi.

Hayat kadınlarından bazıları hastalarına ilaç parası, bazıları da çocuklarının okul masrafı için bu işi yaptıklarını belirtti.

Genelev işletmecisi ve hayat kadınları geçtiğimiz yıl bazı polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Diyarbakır Genelevi’nin 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na dayandırılarak kurulduğu ve yasal olarak faaliyetine devam ettiği belirtilen suç duyurusunda, ilgili birim çalışanlarının “aslı astarı olmayan” nedenlerle çalışanları tehdit ettiği ve cezai yaptırımlar uyguladığı öne sürülmüştü.

Türkiye genelinde 32 genelev bulunuyor.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI