YÖK Başkanı Erol Özvar, yeşil ekonomi alanında ihtiyaç duyulan uzmanları yetiştirmek amacıyla üniversitelerde ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde yeni programlar açılmasının planlandığını açıkladı.
YÖK Başkanı Erol Özvar, 261. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu” bölgesel toplantılarının verimli geçtiğini belirtti. Toplantılardan elde edilen sonuçlarla bir rapor hazırlanacağını ve bu rapora dayalı eylem planının gelecek ay üniversitelerle paylaşılacağını duyurdu.
SÜRDÜRÜLEBİR BİS SİSTEM
YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretimde temel hedeflerinin üniversitelerin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir bir sistem kurmak olduğunu belirtti. Yapay zekâ temelli program açan üniversite sayısının 80’e çıkarılacağını ve bu üniversiteler arasında vakıf üniversitelerinin de olacağını açıkladı.
TARIMA YÖNELİK DİJİTAL TEKNOLOJİ
YÖK Başkanı Erol Özvar, tarım sektöründe yapay zekâ, hassas tarım, nesnelerin interneti ve büyük veri gibi teknolojilerin hızla entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda tarıma yönelik dijital teknoloji tabanlı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulacağını, mevcut programların güncelleneceğini ve sektörle işbirliklerinin artırılacağını söyledi. Amaç, Türkiye’nin tarımsal üretim kapasitesini ve küresel rekabet gücünü artırmak.
YEŞİL DÖNÜŞÜM
Özvar, “Ülkemizin yeşil ekonomi yolunda ihtiyaç duyacağı uzmanları yetiştirmek üzere üniversitelerimizde ilgili alanlarda ön lisans, lisans ve lisansüstü programların açılmasını planlıyoruz. Mevcut üniversite programlarımızın müfredatlarına yeşil dönüşüm perspektifini entegre etmesini bekliyoruz.” çağrısında bulundu.
AKADEMİK BİRİM AÇMAK
YÖK Başkanı Erol Özvar, Nisan itibarıyla Ek 34 kapsamında 313, Ek 46 kapsamında ise 166 araştırmacının istihdamına onay verildiğini açıkladı. Üniversitelerde doktora programı ve akademik birim açmak için akreditasyon şartı getirildiğini belirten Özvar, tüm üniversitelerin 2027’ye kadar bu süreci tamamlamasını beklediklerini ifade etti.
MAYISIN İLK HAFTASI TAMAMLANACAK
Projenin ilk yılında başvuran 83 üniversiteden 66’sı ön değerlendirmeyi geçerek toplam 77 kampüsle panelist sürecine alındı. Spor Bilimleri ve Beslenme-Diyetetik alanlarından 57 akademisyenin yer aldığı değerlendirme süreci Mayıs’ın ilk haftasında tamamlanacak. Sonuçlar ise 19 Mayıs haftasında kamuoyuyla paylaşılacak.