Yoshinori Moriwaki: “Adalar ve Çınarcık bölgesinde enerji henüz duruyor”

Yayınlama: 05.05.2025
A+
A-

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, 23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki enerji boşalmasına rağmen Adalar ve Çınarcık fay hattında kırılma yaşanmadığını belirtti.

TÜRKİYE’DE İZİNSİZ YAPILAR DEPREM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Moriwaki, Türkiye’deki yapı stokunun yüzde 50’den fazlasının izinsiz olduğunu ve kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

“Depremler insanı öldürmez, binalar öldürür. Türkiye’de 21 milyon yapı stoku varsa, maalesef bunun yüzde 50’den fazlası izinsiz yapılar. Özellikle zemini yumuşak olan bölgeleri düzeltmek ve şehir planlamasını kentsel dönüşümle güçlendirmek gerekiyor.”

DEPREM EĞİTİMİ KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN VERİLMELİ

Moriwaki, Japonya’da ilkokuldan itibaren deprem eğitimi verildiğini ve Türkiye’de de benzer bir sistemin uygulanması gerektiğini ifade etti.

“Japonya’da ilkokuldan itibaren deprem eğitimi başlıyor. Çizgi romanlar aracılığıyla çocuklara deprem farkındalığı kazandırılıyor. Türkiye’de de bu tür eğitimler küçük yaşlardan itibaren verilebilir.”

ADALAR VE ÇINARCIK BÖLGESİNDE DEPREM RİSKİ DEVAM EDİYOR

Moriwaki, Silivri açıklarında yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki enerjinin tamamen boşalmadığını ve Adalar ile Çınarcık bölgesinde kırılma yaşanmadığını belirtti.

“Yalova Çınarcık ve Tekirdağ arasındaki 170 kilometrelik kısmı üçe bölmek gerekebilir. 23 Nisan’da Silivri açıklarında yaşanan deprem ile bölgenin ortası biraz kırıldı. Ancak Adalar ve Çınarcık bölgesindeki fayda kırılma olmadı. O bölgede enerji henüz duruyor. Ne zaman olacağı bilinmez ancak bu bölgede de deprem olabilir.”

TÜRKİYE’DE TSUNAMİ RİSKİ VAR MI?

Moriwaki, Türkiye’de deniz içinde meydana gelebilecek depremlerin tsunami oluşturabileceğini ancak dalga boyunun genellikle 1 metre civarında olacağını belirtti.

“Türkiye’nin bulunduğu bölge itibarıyla denizleri küçük ancak yine de su varsa ve sallanırsa dalga olur. Türkiye’de denizin içinde deprem olursa tsunami olabilir ama genel olarak 1 metre civarında olabilir. Olası büyük bir depremde en kötü senaryo 3 metre uzunluğunda bir tsunami olabilir.”

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.