Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Zeytin üretiminde bu yıl ciddi düşüş bekleniyor. Türkiye genelinde geçen sezona kıyasla yüzde 40 oranında azalma öngörülüyor. Bu da 2025-2026 sezonunun zeytincilikte “yok yılı” olacağı anlamına geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilk tahminine göre üretim, 3 milyon 750 bin tondan 2 milyon 250 bin tona gerileyecek.
2024-2025 sezonu zeytin üretimi açısından rekor yılı oldu. 3 milyon 750 bin ton zeytinle tüm zamanların en yüksek üretimi kayda geçti. 475 bin ton zeytinyağı ve 750 bin ton sofralık zeytin üretildi. Ancak bu yüksek rekolteye benzer şekilde yurt dışında da verim artınca dünya genelinde arz fazlası yaşandı ve zeytinyağı fiyatları düştü.
Doğal sızma zeytinyağının litre fiyatı geçen yıl 500-600 lira bandındayken bu yıl 200-250 liraya kadar geriledi. Bu durum tüketiciler için avantajlı görünse de maliyetleri artan üretici için büyük bir zarara neden oldu. Üretici, maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldı ve rekor verimin sevincini yaşayamadan sezona veda etti.
Yeni sezonda yalnızca Türkiye’de değil, İspanya ve Tunus gibi büyük üretici ülkelerde de verimin düşeceği belirtiliyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, küresel verim düşüklüğünün zeytinyağı fiyatlarını yeniden yükseltebileceğini ifade etti.
İspanya’da çiçeklenme döneminde umut vadeden gelişmeler, aşırı sıcaklarla sekteye uğradı. Tunus’ta da verim düşüşü öngörülüyor. Tan, geçen yıl Türkiye için önemli bir ihracat fırsatının ihracat kısıtlamaları nedeniyle değerlendirilemediğini, stokların arttığını hatırlattı.
Tan, zeytinyağı fiyatlarının maliyetin altında seyretmesinin üreticiyi üretimden soğutabileceğine dikkat çekti. Üretim maliyetlerinin ikiye katlandığı bir ortamda fiyatların düşmesi, üreticilerin geçimini riske atıyor. Bu durumun devam etmesi, yıllardır süren üretim teşviklerinin boşa gitmesine yol açabilir.
Tan’a göre, iç tüketimin artırılması, fiyat istikrarı için kritik. Türkiye’de kişi başı yıllık zeytinyağı tüketiminin 2 litreden en az 4-5 kilograma çıkarılması gerektiğini vurgulayan Tan, tanıtım kampanyaları ve desteklerin artırılması çağrısı yaptı.
Zeytinciliğin sürdürülebilirliği için üretici, sanayici, ihracatçı ve tüketicinin hepsinin memnun olacağı bir fiyat skalasının yakalanması gerektiğini belirten Tan, üretimden tüketime kadar zincirin tüm halkalarının korunması gerektiğini ifade etti.
Yeni sezonun verimiyle ilgili net tahminlerin ağustos-eylül aylarında yapılacak rekolte çalışmalarının ardından şekilleneceğini belirten Tan, “Stoklarımızda yeterince zeytinyağı var, endişeye gerek yok” dedi. Ancak hava koşullarının üretim üzerinde belirleyici olacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak:İHA