ABD basınında yer alan haberlerde, Washington yönetiminin Suriye’deki askeri varlığını tamamen sona erdirme seçeneğini değerlendirdiği yazıldı. Wall Street Journal’ın aktardığına göre, ABD yönetimi sahadaki mevcut dengeleri yeniden ele alıyor.
SAHADAKİ GELİŞMELER DEĞERLENDİRİLİYOR
Haberde, Suriye hükümetinin ülkenin kuzeydoğusunda kontrolü büyük ölçüde sağlaması ve bu süreçte terör örgütü YPG’nin ciddi bir zayıflama yaşamasının, Pentagon’un çekilme değerlendirmesinde etkili olduğu belirtildi.
ABD’li yetkililerin, YPG’nin kendini feshetmesi halinde Suriye’de askeri varlığın sürdürülmesi için bir gerekçe kalmayacağı görüşünde olduğu aktarıldı. Bu ihtimalin Washington’un bölgedeki stratejik yaklaşımını etkileyebileceği ifade edildi.
"SURİYE MERKEZİ BİR OTORİTE KONUMUNDA"
ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, yaptığı açıklamada Suriye’nin Batı’ya açık bir tutum sergilediğini ve ABD ile terörle mücadele konusunda işbirliği mesajı verdiğini söyledi. Barrack, Şam yönetiminin IŞİD karşıtı Koalisyon’da yer alan ve uluslararası alanda tanınan merkezi bir hükümet konumuna geldiğini belirtti.
IŞİD'Lİ MAHKUMLAR IRAK'A NAKLEDİLİYOR
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Suriye’nin kuzeydoğusunda tutulan yaklaşık 7 bin terör örgütü IŞİD mensubu mahkumun Irak’a transfer edileceğini duyurdu. Açıklamada, sürecin aşamalı şekilde yürütüleceği bilgisi paylaşıldı.
Yetkililer, ilk etapta 150 IŞİD’li mahkumun Irak’taki güvenli bir tesise nakledildiğini açıkladı. Nakillerin güvenlik ve lojistik planlamalar doğrultusunda süreceği kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Irak yönetiminin IŞİD’li mahkumları ülke içindeki güvenli tesislerde tutmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Rubio, bu işbirliğinin bölgesel güvenlik açısından önem taşıdığını ifade etti.
Kaynak: Haber Merkezi
