SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

ABD Dışişleri Bakanı Rubio’dan Grönland açıklaması: “İşgal değil, satın alma”

Haber görseli

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun, Başkan Donald Trump yönetiminin Grönland’a yönelik planlarının askeri işgal değil, satın alma hedefi taşıdığını dile getirdiği öne sürüldü.

KONGRE BİLGİLENDİRMESİNDE GRÖNLAND VURGUSU

Wall Street Journal’ın (WSJ), ismi açıklanmayan yetkililere dayandırdığı haberine göre Rubio, Kongre üyelerine Venezuela’ya yönelik müdahale hakkında bilgi verirken Trump yönetiminin Grönland yaklaşımına da değindi. Kongre üyelerinin, Trump’ın Politika ve İç Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Stephen Miller başta olmak üzere bazı üst düzey yetkililerin sert açıklamalarını hatırlatarak Grönland konusunu gündeme getirdiği aktarıldı.

Rubio’nun bu sorulara karşılık, Trump’ın Grönland’ı “işgal etmeyi değil, satın almayı” hedeflediğini ifade ettiği belirtildi.

“İŞGAL SİNYALİ YOK” DEĞERLENDİRMESİ

Habere göre Rubio, ABD’li yetkililerin Grönland’a ilişkin açıklamalarının yakın bir askeri müdahalenin işareti olmadığını savundu. Asıl amacın, adanın Danimarka’dan satın alınması olduğunu vurgulayan Rubio, söylemlerin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

BEYAZ SARAY: TÜM SEÇENEKLER MASADA

Öte yandan Beyaz Saray daha önce yaptığı açıklamalarda, Trump yönetiminin Grönland’a sahip olmak için “ABD ordusunu kullanmak da dahil” çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini duyurmuştu. Başkan Trump, 5 Ocak’ta yaptığı açıklamada Grönland’ın ulusal güvenlik açısından hayati öneme sahip olduğunu, özellikle Rusya ve Çin’e karşı stratejik bir gereklilik oluşturduğunu söylemişti.

TRUMP’IN GRÖNLAND ISRARININ ARKA PLANI

Donald Trump, göreve geldikten sonra Grönland’ın ABD kontrolüne girmesi gerektiğini birçok kez dile getirmiş, adanın mülkiyeti ve kontrolüne sahip olmanın “mutlak bir zorunluluk” olduğunu savunmuştu. Trump, Grönland’ın ABD’ye ait olmasının “özgür dünyayı savunmak” açısından gerekli olduğunu ileri sürmüştü. Bu açıklamalar, Grönlandlı yetkililer başta olmak üzere uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

GRÖNLAND: “SATILIK DEĞİLİZ”

Grönland’ın dönemin Başbakanı Mute Bourup Egede, Trump’ın açıklamalarına sert tepki göstererek, “Grönland, Grönland halkına aittir. Biz satılık değiliz ve asla satılık olmayacağız. Uzun süredir devam eden özgürlük mücadelemizi kaybetmeyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Danimarka Krallığı çatısı altında yer alan iki özerk bölgeden biri olan Grönland, Danimarka’ya yaklaşık 2 bin 900 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Kaynak: AA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.