SON GELİŞMELER
Lösev
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

ABD'li temsilci Barrack, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü: "Yeni Suriye için önemli bir fırsat"

Haber görseli

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile bir araya gelerek Halep’teki son gelişmeleri ve Suriye’nin geçiş sürecinde izlenecek genel çerçeveyi ele aldıklarını açıkladı.

Barrack, görüşmenin ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio adına gerçekleştirildiğini belirtti.

"YENİ BİR SURİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT"

Açıklamada, Başkan Trump’ın mevcut süreci Suriye için tarihi bir fırsat olarak değerlendirdiği vurgulandı. Barrack, tüm etnik ve dini grupların eşit şekilde temsil edildiği, yönetim ve güvenlik kurumlarına anlamlı katılım sağladığı birleşik bir Suriye hedefinin desteklendiğini ifade etti. Bu çerçevede, Suriye’ye ilerleme imkânı tanımak amacıyla yaptırımların kaldırılmasına karar verildiğini aktardı.

ŞARA YÖNETİMİNE DESTEK MESAJI

Barrack, ABD’nin Suriye’nin geçiş sürecini olumlu karşıladığını belirterek, Cumhurbaşkanı Şara liderliğindeki hükümetin ülkeyi istikrara kavuşturma, ulusal kurumları yeniden inşa etme ve halkın barış, güvenlik ve refah beklentilerini karşılama yönündeki çabalarına destek verdiklerini kaydetti.

"HALEP'TEKİ SON GELİŞMELER DERİN ENDİŞE KAYNAĞIDIR"

ABD’li yetkili, Washington’un DEAŞ’la mücadele ve Suriye’de istikrarın sağlanması amacıyla uzun süredir yürüttüğü çalışmalara şu sözlerle dikkat çekti:

"ABD, DEAŞ'ı yenmek ve Suriye'de istikrarı teşvik etmek için uzun süredir çaba göstermektedir. Bu çabalar arasında, terörle mücadelede kalıcı kazanımlar elde edilmesinde önemli rol oynayan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ortaklığımız ve Doğal Kararlılık Operasyonu (OIR) da bulunmaktadır.

Bu bağlamda, Suriye hükümeti, Kürtlerin haklarını koruyan ve Suriye'nin birliğini ve egemenliğini güçlendiren bir şekilde SDG güçlerini ulusal kurumlara dahil etmek için bir çerçeve sağlayan, SDG ile Mart 2025'te imzalanan entegrasyon anlaşmasına bağlılığını yeniden teyit etmiştir. Bu anlaşmanın şartlarına aykırı görünen Halep'teki son gelişmeler derin endişe kaynağıdır. Tüm tarafları azami itidal göstermeye, düşmanlıkları derhal durdurmaya ve Suriye hükümeti ile SDG arasında 10 Mart ve 1 Nisan 2025 tarihlerinde imzalanan anlaşmalar uyarınca diyaloğa dönmeye çağırıyoruz."

ABD'DEN ARABULUCULUK MESAJI

Barrack, ABD Dışişleri Bakanı Rubio’nun ekibinin, Suriye hükümeti ile YPG/SDG arasında yapıcı işbirliğini kolaylaştırmaya hazır olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Bu işbirliği, Suriye'nin birliğini saygı duyan, tek egemen devlet ilkesini savunan ve tek bir meşru ulusal ordu hedefini destekleyen kapsayıcı ve sorumlu bir entegrasyon sürecini ilerletmeyi amaçlamaktadır. Hedef, egemen, birleşik, kendi içinde ve komşularıyla barış içinde, tüm halkına eşitlik, adalet ve fırsatlar sunan bir Suriye olmaya devam etmektedir. Suriye'nin komşularını ve uluslararası toplumu bu vizyonu desteklemeye ve bunun gerçeğe dönüşmesi için gerekli işbirliği ve yardımı sağlamaya çağırıyoruz."

Kaynak: AA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.