SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Bakan Tunç duyurdu: Kira uyuşmazlıklarında 383 bin arabuluculuk başvurusu yapıldı

Haber görseli

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, arabuluculuk sisteminin hem vatandaşlar hem de yargı sistemi açısından büyük fayda sağladığını vurguladı. Tunç, “Arabuluculuk uygulamasıyla ihtilafları büyütmeden çözmeyi, toplumsal huzura katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.

KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA 383 BİN BAŞVURU

Tunç, 1 Eylül 2023 itibarıyla kira uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilen arabuluculuk sistemi kapsamında bugüne kadar 383 bin 502 başvuru yapıldığını belirtti. Bu başvuruların önemli bir kısmı, mahkemeye taşınmadan sonuçlandırıldı.

135 BİN DOSYA UZLAŞMAYLA SONUÇLANDI

Bakan Tunç, başvuruların 135 bin 673’ünün tarafların karşılıklı anlaşmasıyla sonuçlandığını açıkladı. Böylece hem dava yükü azaldı hem de vatandaşlar yargı sürecine girmeden kısa sürede çözüm buldu.

ÜÇ BÜYÜK İLDE YÜKSEK ÇÖZÜM ORANI

Tunç’un verdiği bilgilere göre, yalnızca üç büyük ildeki çözüm rakamları şu şekilde:

İstanbul: 107 bin arabuluculuk başvurusu

Ankara: 39 bin başvuru

İzmir: 23 bin başvuru

271 BİN KİŞİ MAHKEMEYE GİTMEDEN SORUNUNU ÇÖZDÜ

Türkiye genelinde 271 bin vatandaş, adliyeye başvurmadan, arabuluculuk yoluyla, bir masa etrafında oturarak ve uzlaşarak sorunlarını çözdü.

“GELECEĞİN YARGI SİSTEMİNDE ARABULUCULUK MERKEZDE”

Yılmaz Tunç, Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda, arabuluculuk sisteminin kurumsal yapısının güçlendirileceğini ve adalete erişimin daha da kolaylaştırılacağını belirtti.

  Kaynak:İHA