Bakan Yumaklı, Veteriner Hekimler Günü’nde konuştu

Yayınlama: 26.04.2025
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “İklim değişikliğinin getirmiş olduğu farklılıklar, dalgalanmalar, biyolojik tehditler; veteriner hekimlerin küresel düzeyde daha görünür olması anlamına geliyor” dedi.

Programa katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuşmasında, “Günümüz halk sağlığı açısından önemli kısmı ise zoonoz hastalıklar. Yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar. COVİD-19’dan bahsettik. Bunun zoonotik kökenli bir hastalık olduğunu düşünürsek bu salgınlarda veteriner hekimlerimizin ne kadar önemli olduğunu anlamış oluruz” ifadelerini kullandı.

GELECEĞİMİZİ KORUMAK

Dünyanın ‘Tek Sağlık’ sistemini tartışmaya başladığını belirten Yumaklı, “Yani ‘Tek Sağlık’ sistemi. İnsan, hayvan ve çevre sağlığını bir bütün olarak ele alıyor ve geleceğimizi korumak üzere metodolojiler geliştiriyor. Bu konuda ülkemizdeki ‘Tek Sağlık’ sisteminin muhatabının bakanlığımız olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

ANTİBİYOTİK DİRENCİ

“Tek sağlık konsepti hayvanlardan insanlara bulaşabilen ve küresel halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkların kontrolünde, antibiyotik direnci ile mücadelede ve gıda güvenliğinin sağlanmasında beşeri hekimler, veteriner hekimler ve diğer sağlık personelinin bir arada çalışmasını gerektiren kavramdır. Korunma tedaviden daha etkili ve daha ekonomik olup, hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik hastalıklarla mücadelede en etkili yol ‘Tek Sağlık’ uygulamasıdır.”

KLİNİK EPEY PAHALI

Eroğlu, “Veteriner Fakültesi sayımız çok fazla. Yılda 3 bine yakın veteriner hekim mezun oluyor. Bunların kamu istihdamı zor. Mesleğini serbest olarak icra edecek meslektaşlarımız için klinik epey pahalı şeyler. Mezun iş desteğimize ihtiyacımızın olduğunu arz etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

4 BİN VETERİNER HEKİM

“Bir belediyeyi ziyaret ettim. Hayvan sayısını sordum. ‘690 civarında hayvan olduğunu’ söyledi. ‘Kaç veterineriniz var’ dedim. ‘1 tane’ dedi. Bende ‘3 ay sonra o arkadaşımız atıl duruma gelir, görev yapamaz’ dedim. Güvenlik görevlilerini bile vardiya ile çalıştırırken 24 saat bir veteriner hekimin 690 köpeğin şatları ile ilgili istenilen çalışmaları yapması mümkün değildir. Yaptığımız değerlendirmelere göre Türkiye’de 4 bin veteriner hekimin belediyelerde istihdam edilmesi gerekiyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.