SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Balkanlar'da savunma işbirliği: Üç ülke ortak zırhlı araç üretecek

Haber görseli

Kosova, Arnavutluk ve Hırvatistan, savunma alanındaki işbirliği kapsamında ortak askeri zırhlı araç üretme kararı aldı. Yapılan anlaşma doğrultusunda “Shota” adı verilen zırhlı aracın üretimine Kosova’da başlanacağı bildirildi.

ÜRETİM SÜRECİ ÜÇ ÜLKEYE YAYILACAK

Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci, yerel medyaya yaptığı açıklamada, taraf ülkelerin zırhlı aracın ortak şekilde geliştirilmesi konusunda ilkesel uzlaşıya vardığını belirtti. Maqedonci, Arnavutluk ile yapılacak anlaşmaya yönelik görüşmelerin sürdüğünü, bu sürecin ilerleyen aşamada Hırvatistan’ı da kapsayacak şekilde genişletileceğini ifade etti.

Bakan Maqedonci, üretim planlamasına ilişkin olarak, “İlk görüşmelerde, üretimin bir bölümünün Kosova'da, bir bölümünün Arnavutluk'ta ve bir bölümünün de Hırvatistan'da yapılması konusunda anlaştık” ifadelerini kullandı.

ARAÇLAR HEM ORDULARA HEM İHRACATA YÖNELİK

Ortak geliştirilecek zırhlı araçların, ilgili ülkelerin silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra ihracat amacıyla da değerlendirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında üretim altyapısının üç ülke arasında paylaşılması ve savunma sanayiinde ortak kapasite oluşturulması hedefleniyor.

ORTAK BİLDİRİ MART AYINDA İMZALANDI

Arnavutluk, Kosova ve Hırvatistan, savunma alanında işbirliğini güçlendirmek amacıyla 18 Mart’ta ortak bir bildiriye imza atmıştı. Zırhlı araç üretimi projesinin, bu işbirliği çerçevesinde atılan somut adımlardan biri olduğu belirtiliyor.

"BU İTTİFAKI SIRBİSTAN'A KARŞI YAPTILAR"

Söz konusu savunma işbirliği anlaşması, bölgede dikkatle izlenirken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’ten de açıklama geldi. Vucic, anlaşmaya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Kosova, Hırvatistan ve Arnavutluk tesadüfen askeri ittifak kurmadı. Bu ittifakı Avusturya, Macaristan ya da Slovenya'ya değil, Sırbistan'a karşı yaptılar. Sırbistan, kimseye dokunmayacak ancak toprak bütünlüğünü korumak için ordusunu güçlendirecek.”

Kaynak: AA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.