344 milyon dolarlık teleskop

Güneş'in bugüne kadar çekilmiş en ayrıntılı görüntüleri büyük bir teleskopla elde edildi.
 Tarih: 30-01-2020 12:54:34
 344 milyon dolarlık teleskop

ABD'nin Hawaii Adası'na bağlı Maui Adası'ndaki bir yanardağın zirvesine yerleştirilen Inouye teleskobu, 30 kilometre çözünürlüğe sahip.

Bu teleskopla çekilen fotoğraflarda Güneş'in yüzeyinde, her biri Fransa'nın yüzölçümü büyüklüğünde, 6000 derece sıcaklığa sahip altın renkli tanecikler görülüyor.

Sıcaklığın yüksek olduğu bölgeler parlak görünürken, düşük sıcaklıktaki alt bölgeler ise komşu taneciklerle gölgeli bir sınır oluşturuyor.

BBC’nin haberine göre, bilim insanları bu ayrıntılı görüntülerin, Güneş'in davranışlarının daha iyi anlaşılmasına ve faaliyet döngüsünün daha doğru tahmin edilmesine yardımcı olacağını öne sürdü.

ABD Ulusal Güneş Rasathanesi'ne ait teleskop Haleakala yanardağının zirvesinde 3000 kilometre yükseklikte konumlandırıldı.

Yapımına 2003 yılında başlanan ve 344 milyon dolara mal olan teleskop, dört metrelik çapıyla dünyanın en büyük aynasına sahip.

Güneş'i doğrudan gördüğü için aşırı sıcaklığa maruz kalan teleskop, sıcaklık değişiminin hava türbülansına yol açıp görüntü kalitesini etkilememesi için her gün bir yüzme havuzunu dolduracak kadar buzla soğutuluyor.

Bunun için her gece sekiz tank, buzla dolduruluyor.

12 kilometrelik borulardan geçen soğutucu sıvı bu tanklardan geçiriliyor.

Aynanın arkasında ise 100 fıskiye var.

 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER BİLİM-TEKNİK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI