Selfie depresyon işareti mi?

Aşırı sosyal medya kullanımının, kişiler üzerinde psikolojik olarak olumsuz etki bıraktığı bir gerçek.
 Tarih: 13-01-2020 15:27:55
Selfie depresyon işareti mi?

Aşırı sosyal medya kullanımının, kişiler üzerinde psikolojik olarak olumsuz etki bıraktığı bir gerçek. Kadınlar özelinde yapılan yeni araştırma ise Instagram’da yoğun şekilde selfie paylaşmanın, depresyon belirtisi olabileceğini gösteriyor.

Toplumsal cinsiyet alanında araştırma ve makalelerin yer aldığı bir akademik dergi olan Sex Roles, kadınlarda selfie alışkanlıkları, nesneleştirme ve depresif belirtiler arasındaki ilişkiye ışık tutan yeni bir çalışmaya daha evsahipliği yaptı.

Baş yazarlığını Mary Washington Üniversitesi'nde psikoloji bilimi profesörü Miriam Liss’in yaptığı araştırma, kadınların kendilerini nesneleştirme arzularının sosyal medyanın bir sonucu olabileceğini ortaya koyuyor.

Liss, meslektaşı Mindy Erchull ile birlikte öz-nesneleştirmenin, selfie çekip gönderirken kişinin davranış biçimini nasıl değiştirebileceğine bakmak istediklerini söylüyor.

Araştırmacılar, bunun için ABD’deki bir üniversiteden 164 kadın öğrenciyi mercek altına aldı. Ankette, fotoğraf düzenleme, ortalama selfie sayısı, vücut gözetimi, algılanan sosyal medya yanılgısı ve depresif belirtiler değerlendirildi.

Katılımcıların çoğu, Instagram'a fotoğraf koymadan önce 2 ila 5 tane selfie çektiklerini bildirirken, yaklaşık yüzde 5'i ise ortalama 20'den fazla selfie çektiklerini aktardı.

Araştırmacılar, Instagram'a bir tane fotoğraf yüklemek için çok sayıda selfie çeken kadınların, daha yüksek seviyelerde vücut gözetimi ve daha fazla depresyon belirtisine sahip olduklarını tespit etti. (Kaynak: Webtekno)

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER BİLİM-TEKNİK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI