SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Cevdet Yılmaz: “Arnavutluk’la ticaret hacmimizi 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz”

Haber görseli

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen Türkiye-Arnavutluk Yatırım Forumunda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaretin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “Yakın vadede Arnavutluk ile ikili ticaret hacmimizi 2 milyar dolar seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

“ARNAVUTLUK, GÖNÜL KOMŞUMUZ VE STRATEJİK ORTAĞIMIZDIR”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin köklü geçmişine vurgu yaptı.

“Coğrafi olarak sınırımız olmasa da, Arnavutluk’u gönül komşumuz olarak görüyoruz” diyen Yılmaz, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1923 yılında imzalanan "Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması" ile sağlam bir zemine oturduğunu hatırlattı.

Yılmaz, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın 2021 yılında Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında imzalanan Ortak Siyasi Bildiri ile ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine taşındığını, son iki yılda imzalanan 10 yeni anlaşmanın bu ortaklığa ivme kazandırdığını belirtti.

“TÜRKİYE, DÜNYANIN 11’İNCİ BÜYÜK EKONOMİSİNE YÜKSELECEK”

Türkiye ekonomisinin son 20 yılda güçlü bir büyüme performansı sergilediğini vurgulayan Yılmaz, “2003-2024 döneminde Türkiye ekonomisi, dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydetti. 2025 yılı sonunda milli gelirimizin 1,5 trilyon doları aşmasını, satın alma gücü paritesine göre ise dünyanın 11’inci, Avrupa’nın 4’üncü büyük ekonomisi olmayı bekliyoruz” dedi.

Yılmaz, 2024 yılında %3,3’lük büyüme oranı yakalandığını, 2025’in ikinci çeyreğinde bu oranın %4,8’e yükseldiğini ve bu ivmenin kalıcı hale geldiğini ifade etti.

İhracatın 2025’te 273,7 milyar dolara, turizm gelirlerinin ise 64 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirtti.

“ARNAVUTLUK’LA TİCARET SON 4 YILDA YÜZDE 100 ARTTI”

Balkanlar’ın stratejik önemine dikkat çeken Yılmaz, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin bölge barışı ve kalkınması açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Yılmaz, “İkili ticaret hacmimiz son 4 yılda yaklaşık yüzde 100 artarak 1 milyar dolara ulaştı. Şu anda Türkiye, Arnavutluk’un en büyük ikinci ticari ortağı konumunda” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, “Amacımız, iki ülke arasındaki mal ve hizmet ticaretini daha yüksek seviyelere taşımak. Yakın vadede 2 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyoruz” dedi.

“TÜRK YATIRIMCILAR ARNAVUTLUK EKONOMİSİNDE GÜÇLÜ BİR YER TUTUYOR”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Arnavutluk’un Türk yatırımcılar için uygun bir ortam sunduğunu belirterek, “2024 yılı itibarıyla Türkiye’nin Arnavutluk’taki yatırımları 1 milyar dolara yaklaşmış durumda. Türk müteahhitler bugüne kadar 1,8 milyar dolar tutarında 37 projeyi başarıyla tamamladı” dedi.

Yılmaz, inşaat, enerji, bankacılık, lojistik, demir-çelik, mobilya ve sağlık gibi sektörlerde Türk şirketlerinin Arnavutluk’ta etkin bir rol üstlendiğini ifade etti.

“FİER DOSTLUK HASTANESİ TÜRK-ARNAVUT İŞ BİRLİĞİNİN SİMGESİ”

Yılmaz, iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Fier Dostluk Hastanesi’ni, iki ülke arasındaki iş birliğinin en somut örneklerinden biri olarak nitelendirdi. Yılmaz, “Sağlık sektöründe yapılacak yeni yatırımlar, yalnızca Arnavut halkına değil, bölgedeki sağlık turizmine de büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

“ARNAVUTLUK’UN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNE DESTEK VERECEĞİZ”

Dijitalleşmenin küresel ekonomide belirleyici bir unsur haline geldiğini söyleyen Yılmaz, “Başbakan Rama’nın vizyoner liderliğiyle Arnavutluk’un bilişim ve iletişim teknolojilerine yaptığı yatırımlar ülkenin dijital dönüşümünü hızlandırıyor. Türk teknoloji firmalarını da bu dönüşüme katkı sunmak için yatırıma davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasını Arnavutça “Faleminderit” (Teşekkür ederim) sözleriyle tamamlayan Yılmaz, Türkiye’nin Arnavutluk’la olan kardeşlik, dayanışma ve ekonomik ortaklık ilişkilerini daha da güçlendirme kararlılığını vurguladı.

Kaynak: İHA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız