Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen “Türkiye Ahilik Buluşması ve Ahi Esnaf Beratı Takdim Töreni”nde yaptığı konuşmada, hükümetin temel hedefinin enflasyonla eriyen geçici kazançlar değil, kalıcı satın alma gücü ve sosyal refah olduğunu vurguladı.
Yılmaz, “Amacımız enflasyonla eriyip giden bir kazanç sağlamak değil, enflasyonun düştüğü bir ortamda kalıcı bir satın alma gücü ve sosyal refah sağlamak. Bu yönde de hareket ediyoruz.” dedi.
AHİLİK, TİCARETİ VİCDANLA BULUŞTURAN KÖKLÜ BİR ANLAYIŞ
Ahiliğin, emeği ahlakla, ticareti vicdanla ve kazancı adaletle buluşturan köklü bir medeniyet anlayışı olduğunu belirten Yılmaz, bu geleneğin yüzyıllardır Anadolu’nun ekonomik ve toplumsal hayatına yön verdiğini ifade etti.
Takdim edilen Ahi Esnaf Beratlarının, dürüstlüğü ve güveni meslek hayatında yaşatan esnaf ve sanatkarların hakkaniyetli biçimde onurlandırılması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Yılmaz, ahilik anlayışının fütüvvet geleneğine dayandığını belirterek, fedakarlık, yiğitlik ve cömertlik gibi değerlerin Anadolu’nun sosyal dokusuyla bütünleştiğini dile getirdi.
ESNAF, MİLLİ BİRLİĞİN TEMEL TAŞLARINDAN BİRİ
Türkiye genelinde sayıları 2 milyon 275 bine ulaşan esnaf ve sanatkarların, ekonomik ve sosyal hayatın temel aktörleri olmaya devam ettiğini belirten Yılmaz, esnafın her dönemde devletinin yanında yer aldığını vurguladı.
“Kurtuluş Savaşı’ndan doğal afetlere, ekonomik dalgalanmalardan toplumsal dayanışma gerektiren her süreçte esnafımız, milletine olan bağlılığını fiilen ortaya koymuştur.” diyen Yılmaz, devletin de hiçbir zaman esnafı yalnız bırakmadığını ifade etti.
2026 bütçesinde de esnafa yönelik desteklerin yer aldığını belirten Yılmaz, teşvikler, krediler ve düzenleyici adımlarla esnafın güçlenmesini temel yaklaşım olarak benimsediklerini söyledi.
“TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE YOLUNA DEVAM EDİYOR”
Türkiye’nin küresel belirsizlikler ve bölgesel krizlere rağmen istikrarlı şekilde yoluna devam ettiğini belirten Yılmaz, ekonomik göstergelere ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bu yıl ekonomimiz en az yüzde 3,3 büyüyecek. İlk 9 ayda yüzde 3,7’lik bir büyüme kaydettik. İhracatımız 271 milyar dolara ulaştı, hizmet ihracatımız ise 122 milyar doları aştı. Türkiye, dış dünyaya yaklaşık 393 milyar dolarlık mal ve hizmet ihraç eden bir ülke konumuna geldi.”
Yılmaz, Türkiye’nin yıl sonunda nominal bazda dünyanın 16’ncı, satın alma gücü paritesine göre ise 11’inci büyük ekonomisi olacağını ifade etti.
ENFLASYONDA NET HEDEF: TEK HANELİ RAKAMLAR
Enflasyonla mücadelenin Orta Vadeli Program’ın ana eksenini oluşturduğunu vurgulayan Yılmaz, son bir buçuk yılda önemli mesafe kat edildiğini söyledi.
“Geçen yıl mayısta yüzde 75,5 olan enflasyon, kasım itibarıyla yüzde 31 seviyesine geriledi. 44 puanın üzerinde bir düşüş sağlandı.” diyen Yılmaz, temel mallarda enflasyonun yüzde 20’nin altına indiğini, hizmet ve kira kalemlerinde de düşüş eğiliminin başladığını belirtti.
Yılmaz, yıl sonunda enflasyonun yüzde 30 civarında olmasını, ocak ayı itibarıyla ise yüzde 30’un altına inmesini beklediklerini ifade ederek, 2027 hedefinin yeniden tek haneli rakamlar olduğunu söyledi.
“POPÜLİZMLE DEĞİL, GERÇEKÇİ POLİTİKALARLA YOL ALIYORUZ”
Popülist politikaların kalıcı çözüm üretmeyeceğini vurgulayan Yılmaz, “Vatandaşı aldatan politikalarla hiçbir yere varılamaz. Gerçekçi, ayakları yere basan ve iyi koordine edilmiş politikalarla ülkenizi ileri taşırsınız.” dedi. Amaçlarının geçici alkışlar değil, kalıcı refah olduğunu ifade eden Yılmaz, esnafın ve milletin basiretine güvendiklerini dile getirdi.
“TÜRKİYE YÜZYILI’NDA DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE’Yİ İNŞA EDECEĞİZ”
Yılmaz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Gelecek nesillere çok daha güçlü, çok daha istikrarlı ve çok daha müreffeh bir Türkiye’yi miras bırakacağız. Hem ekonomik başarılarımızla hem de terörsüz Türkiye süreci gibi iç huzurumuzu güçlendiren çalışmalarla, Türkiye Yüzyılı’nda çok daha büyük ve güçlü bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz.”
Programın sonunda Ahi Esnaf Beratı almaya hak kazanan esnaf ve sanatkarlara ödülleri takdim edilirken, “Ahiliği Anlat Resimle Yaşat” konulu yarışmada dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.
Kaynak: AA