Cumhuriyet Sarayı’nda sona doğru: Sudan iç savaşında yeni dönem başlıyor

Yayınlama: 21.03.2025
Düzenleme: 21.03.2025 13:57
A+
A-

Sudan ordusu, başkent Hartum’da bulunan ve uzun süredir çatışmaların merkezinde yer alan Cumhuriyet Sarayı’nı, Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) olarak bilinen paramidler güçlerden geri aldığını duyurdu. Ordudan yapılan açıklamaya göre, sarayın kontrolü Cuma sabahı ele geçirildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, üniformalı askerlerin Cumhuriyet Sarayı içerisinde olduğu, “Allah en büyüktür” sloganları attığı ve silahlarla poz verdiği görüldü. Görüntülerin Ramazan ayının 21. gününe, yani 29 Mart 2025 sabahına ait olduğu bildirildi. Sudan Enformasyon Bakanı Khaled al-Aiser, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bugün bayrak göndere çekildi, saray geri alındı ve zafer tamamlanana kadar mücadele sürecek” ifadelerine yer verdi.

CUMHURİYET SARAYI’NIN ÖNEMİ

Nil Nehri kıyısında yer alan ve devlet binalarıyla çevrili olan Cumhuriyet Sarayı, Sudan yönetimi açısından stratejik ve sembolik bir öneme sahip. RSF güçleri, Nisan 2023’te başlayan çatışmalarda sarayı ele geçirmiş ve buradaki varlığını uzun süre sürdürmüştü. Sarayın yeniden ordu kontrolüne geçmesi, Hartum’daki RSF etkisinin zayıfladığına işaret ediyor. Ancak uzmanlar, bu gelişmenin iç savaşı sona erdirmeye yetmeyeceğini belirtiyor. Ülkede yaklaşık 28.000 kişi hayatını kaybetti, milyonlarca insan ise yerinden edildi.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR: EL-MALİHA KRİZİ

RSF, geçtiğimiz günlerde Çad ve Libya sınırına yakın El-Maliha yerleşimini ele geçirdiğini duyurdu. Sudan ordusu bu bölgede çatışmaları doğrularken, şehrin hâlâ kendi kontrolünde olduğunu savundu. Sudan, 2019 yılında eski lider Ömer El Beşir’in halk protestolarıyla görevden alınmasının ardından istikrarsızlık ve çatışmalarla mücadele ediyor. Kısa süren demokratik geçiş süreci, 2021’de RSF lideri General Muhammed Hamdan Dagalo’nun öncülük ettiği askeri darbeyle sekteye uğramıştı.

İNSAN HAKLARI İDDİALARI VE ULUSLARARASI TEPKİLER

Savaşın her iki tarafı da uluslararası kamuoyu tarafından insan hakları ihlalleri iddialarıyla karşı karşıya kaldı. RSF ve müttefik milisler, özellikle Darfur bölgesinde etnik gruplara yönelik saldırılarla suçlanıyor. Bu bölgedeki çatışmalar, geçmişte RSF’nin öncülü olan Janjaweed milislerinin faaliyetlerine benzer nitelikler taşıdığı yönünde değerlendirmelere neden oluyor. Öte yandan, eski lider Ömer El Beşir, 2000’li yıllarda Darfur’da yürütülen operasyonlar nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.