Hastalıklara karşı vücut direncinin artması ve bağışıklığın güçlenmesi besin değerleri bakımından zengin gıdaların tüketilmesi gerekir. Hayati öneme sahip olan vitaminler arasında bulunan D Vitamini, kemik ve kas sistemini güçlendirmekle birlikte kronik ve mevsimsel hastalıklara karşı koruyucudur. Peki D Vitamini eksikliği nasıl anlaşılır? D vitamini hangi hastalıklardan korur? İşte D vitamini eksikliği nedenleri…
İnsan sağlığı bakımından hayati öneme sahip olan D Vitamini hem güneşten hem de yiyeceklerden karşılanabilmektedir. Eksikliği durumunda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak kişinin hastalıklara karşı direncini azaltmaktadır. Kemik ve kas sisteminin güçlenmesini sağlayan D Vitamini, özellikle gelişme çağındaki çocukların günlük yeterli miktarda almasına dikkat edilmesi gerekmektedir. D Vitamini, sadece çocuklar için değil yetişkinler için de çok önemlidir ve eksikliği halinde tüm vücut sisteminin işleyişinde aksaklıkların yaşanmasına ve hatta bağışıklığın çökmesine neden olmaktadır. D vitamini eksikliği görülen kişilerin beslenme ile bu eksikliği tamamlaması mümkün olduğundan kişilerin doğru sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
D VİTAMİNİ FAYDALARI NELERDİR?
Sağlıklı bir beden için bir kişinin günlük düzenli olarak alması gereken vitamin ve mineral bulanmaktadır. D Vitamini de insan bedeni için hayati önem teşkil eden vitaminler arasında yer alıp her gün yiyecek ya da vitamin takviyeleriyle alınması gerekmektedir. D Vitamini, birçok hastalıktan koruduğu gibi kişinin kemik yapısının güçlenmesine, kas ve sinir sisteminin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Hem yetişkinlerin hem de çocukların her gün yeteri kadar D Vitamini almasının yanında özellikle menopoz sürecinde kemik erimesi yaşayan kadınların ayrıca D Vitamini takviyesi kullanmaları önerilmektedir. D Vitaminin insan bedenine faydaları şöyledir:
– İnsan bedeninin hastalıklardan korunması için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ise günlük yeteri miktarda vitamin ve mineral alınması gerekir. D Vitamini de hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli bir yere sahiptir.
– Günlük yeteri kadar D Vitamini alınması iştahın bastırılmasına yardımcı olarak gün içinde daha uzun süre tokluk vermektedir. Bundan dolayı zayıflamak isteyen kişilerin D Vitamini kaynaklı besinleri ölçülü miktarda ve doğru şekilde tüketmesi tavsiye edilir.
– İskelet sisteminin güçlenmesini sağlayan D Vitamini, kemik gelişimine ciddi etkisi bulunur. Özellikle gelişme çağındaki çocukların ve kadınların menopoz sürecinde kemik erimesi yaşamaması için D Vitamini ihtiyacının tam olarak karşılanması gerekir.
– D Vitamini, kanser hücreleriyle savaşarak kanserin yayılmasına engel olmaktadır. Özellikle kolon, meme, prostat ve pankreas kanserlerinin hem önlenmesine hem de tedavisinde etkilidir.
– D Vitaminin tam olarak karşılanması cilt güzelliğine de etkisi bulunmaktadır. Cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. Bununla birlikte egzama ve sedef gibi cilt problemlerinin tedavi sürecini hızlandırır.
– Kan basıncını kontrol altından tutarak kan dolaşımını hızlandırır, yüksek tansiyonu dengeleyerek kalp ve damar sağlığını korur. Kalp krizi riskini azaltmaktadır.
– Vücuttan iltihap ve enfeksiyonun atılmasına yardımcı olur.
– Hamilelik süreci boyunca D Vitamini başta olmak üzere günlük vitamin ve mineral ihtiyacının tam olarak karşılanması, hamilelik sürecinin daha sağlıklı ve sorunsuz geçmesini sağlar. Anne ve bebek sağlığını korur.
– Anne karnındaki bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlar.
– Astım, bronşit, grip ve nezle gibi hem mevsimsel hem de kronik solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yanlış beslenme, zararlı alışkanlıklar ve ağır uygulanan diyetler D vitamini eksikliğinin en temel nedenlerinden olup, kişilerin türlü hastalıklara yakalanmalarına ortam hazırlamaktadır. D Vitamin eksikliği belirtileri şöyledir:
– Kronik yorgunluk
– Kemik ağrısı
– Güç kaybı
– Tırnak yapısında zayıflık
– Uyku bozukluğu
– Saç dökülmesi
– Aşırı terleme
– Üşüme
– Kemik ağrısı
– Denge problemi
– Bağ ağrısı
– Bunalım ve depresyon
D VİTAMİNİ KAYNAĞI BESİNLER NELERDİR?
– Somon, sardalya, ton gibi yağlı balıklar
– Tavuk, hindi
– Kırmızı et
– Süt, peynir, yoğurt
– Tahıl
– Mantar
GÜNLÜK D VİTAMİNİ İHTİYACI NE KADAR?
0-12 ay bebekler: 400 IU
1-18 yaş arası çocuklar: 600 IU
18-70 yaş arası yetişkinler: 600 IU
70 yaş üstü yetişkinler: 800 IU
Hamile ve emziren kadınlar: 600 IU