SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Davos'ta Grönland gerilimi: ABD ve AB karşı karşıya

Haber görseli

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen 2026 Dünya Ekonomik Forumu, Grönland merkezli gelişmelerin gölgesinde geçti. Zirvede ABD ve Avrupa Birliği cephesinden yapılan açıklamalar, bölgeye yönelik güvenlik ve strateji tartışmalarını öne çıkardı.

"ANLAŞMA ÇERÇEVESİ HAZIRLANDI"

ABD Başkanı Donald Trump, 21 Ocak’ta yaptığı açıklamada Grönland’ı kapsayan ulusal hedefler doğrultusunda NATO ile bir çerçeve anlaşma üzerinde çalışıldığını duyurdu. Trump, zirve sırasında Grönland konusunda bir “anlaşma çerçevesi” hazırlandığını söyledi ancak detay paylaşmadı.

AB'DEN ARKTİK GÜVENLİĞİNE YATIRIM VURGUSU

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 22 Ocak’ta yaptığı konuşmada Arktik bölgesinde güvenliğe yatırım yapılacağını açıkladı. Von der Leyen, Grönland’ın jeopolitik açıdan önemine dikkat çekerek, AB’nin bu bölge için yeni bir yatırım paketi hazırladığını belirtti.

TRUMP YUMUŞADI: ASKERİ GÜÇ VE EK VERGİ YOK

Trump, Davos öncesinde Grönland planlarına karşı çıkan Avrupa ülkelerine yönelik gümrük vergisi tehdidinde bulunmuştu. Zirve sırasında söylemini yumuşatan Trump, Grönland için askeri güç kullanmayacağını ve bazı ülkelere uygulanması planlanan yüzde 10’luk gümrük vergisinden vazgeçildiğini açıkladı.

Trump, 22 Ocak’ta NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile verimli bir görüşme yaptığını belirtti. Rutte ise görüşmede Danimarka’nın Grönland üzerindeki egemenliğinin gündeme gelmediğini, müzakerelerin Kutup bölgesinde güvenliğe odaklandığını söyledi.

"GRÖNLAND STRATEJİK ÖNEME SAHİP"

Trump, Grönland’ın özellikle füze savunması açısından ABD ve uluslararası güvenlik için kritik olduğunu vurguladı. Adanın nadir toprak elementleri nedeniyle istendiği iddialarını reddeden Trump, konunun stratejik güvenlik başlığıyla ilgili olduğunu ifade etti.

"HAREKETE GEÇMEYE HAZIRIZ"

Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasında AB’nin yeni dünya düzeninde daha hızlı ve kararlı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Avrupa’nın diyaloğu tercih ettiğini ancak gerektiğinde birlik içinde harekete geçmeye hazır olduğunu belirtti.

ZİRVEDE "YENİ DÜNYA DÜZENİ" TARTIŞMASI

Zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kuralsız bir dünyaya doğru gidildiği uyarısında bulundu. Kanada Başbakanı Mark Carney, eski düzenin geri gelmeyeceğini söyledi. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise Grönland’dan vazgeçmeyeceklerini yineledi.

Kaynak: Haber Merkezi

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.