Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

500’den fazla eski Avrupalı yetkiliden AB’ye çağrı: Harekete geçme zamanı

Aralarında eski başbakanların da bulunduğu 500’den fazla eski Avrupalı bakan, büyükelçi ve üst düzey yetkili, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşim faaliyetlerine karşı Avrupa Birliği’ne (AB) harekete geçme çağrısı yaptı.

DÜNYA 05.10.2026 11:35 İlayda Arslan Okuma Süresi: 2 dk
500’den fazla eski Avrupalı yetkiliden AB’ye çağrı: Harekete geçme zamanı
Paylaş:
N

Eski Avrupalı üst düzey yetkililer, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşim faaliyetlerine ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail hükümetinin E1 yerleşim projesinin ilk bölümüne ilişkin sözleşmeleri kısa süre içinde vermeyi planladığı belirtildi.

“BATI ŞERİA’YI İKİYE BÖLECEK”

E1 projesinin iki devletli çözüm üzerindeki etkisine dikkat çekilen açıklamada, “Bu proje, kritik biçimde Batı Şeria'yı ikiye bölecek ve İsrail-Filistin ihtilafını çözebilecek tek olası sonuç olan iki devletli çözümü imkânsız hâle getirecektir.” ifadeleri kullanıldı.

Eski yetkililer, AB’nin E1 projesini caydırmak için herhangi bir adım atmadığını savundu.

ALMANYA VE İTALYA’YA ELEŞTİRİ

Açıklamada, bazı AB ülkelerinin yasa dışı yerleşimlere karşı ulusal tedbirler uyguladığı belirtilirken Almanya ve İtalya’nın tutumuna eleştiri yöneltildi.

“Almanya ve İtalya dahil diğerleri, herhangi bir AB tedbirinin kabul edilmesini sistematik olarak engellemeye devam etmekte ve böylece fiilen hem AB değerlerinin hem de iki devletli çözümün zayıflatılmasına ortak olmaktadır.” denildi.

AB KOMİSYONU’NA YAPTIRIM ÇAĞRISI

Eski yetkililer, AB Komisyonu’ndan E1 ve diğer yasa dışı yerleşimlerin hayata geçirilmesine finansman sağlayan finans kuruluşları ile hizmet sağlayıcılara yaptırım uygulanmasını istedi.

Ayrıca AB’nin yasa dışı yerleşimlerle yaptığı ticaretin engellenmesi ve AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın ticari hükümlerinin askıya alınmasına yönelik önerilerin uygulamaya konulması çağrısında bulunuldu.

GÖZLER 12 EKİM’DEKİ TOPLANTIDA

Söz konusu adımlara ilişkin kararların 12 Ekim’de yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında alınması gerektiği belirtilerek durumun “son derece endişe verici” olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Artık AB ve üye ülkelerin harekete geçmesinin zamanı gelmiştir.” ifadelerine yer verildi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Anadolu Ajansı
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Önce zihinlerinde smaç yaptılar, sonra dünya şampiyonu oldular
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Önce zihinlerinde smaç yaptılar, sonra dünya şampiyonu oldular
WhatsApp
İhbar Hattı