Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Gazze’de Hamas ve diğer silahlı grupların silahsızlandırılmasına yönelik varılan mutabakat hakkında açıklama yaptı.
Kallas, ABD’nin arabuluculuk yaptığı anlaşmaya Türkiye, Mısır, Katar ve eski Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov’un destek verdiğini belirtti.
Anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ifade eden Kallas, planın tam olarak uygulanması hâlinde barışa doğru yapıcı bir adım olacağını söyledi. Kallas’ın sözlerinde doğrudan bir teşekkür ifadesi yer almasa da Türkiye’nin süreçteki katkısına açık biçimde vurgu yapıldı.
İSRAİL’E ÇEKİLME ÇAĞRISI
Planın başarıya ulaşması için birçok unsurun yerine getirilmesi gerektiğini belirten Kallas, tüm tarafların mutabakata tam bağlılık göstermesinin önemine dikkat çekti.
Hamas’ın anlaşmaya uyup uymadığının doğrulanmasının sürecin en önemli zorluklarından biri olacağını söyleyen Kallas, İsrail’in de sürecin ilerleyen aşamasında Gazze’den çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Kallas, silahsızlanma, güvenlik ve yönetim başlıklarının birlikte yürütülmemesi hâlinde planın kalıcı barışa dönüşmesinin zorlaşabileceği mesajını verdi.
AB SÜRECE DESTEK VERECEK
Avrupa Birliği’nin anlaşmanın sonraki aşamalarını desteklemeye hazır olduğunu açıklayan Kallas, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi ile Uluslararası İstikrar Gücünün bölgeye girişinin planlanan adımlar arasında bulunduğunu söyledi.
Kallas, bölgede görev yapan iki AB misyonunun Filistin devletinin kurumlarının oluşturulmasına ve güvenlik kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.
AB’nin Gazze’ye en fazla insani yardım sağlayan aktörlerden biri olduğunu söyleyen Kallas, temmuz ayında savaşın ardından toparlanma projeleri için 900 milyon avroluk destek taahhüdünde bulunulduğunu ifade etti. Avrupa Birliği daha önce de Gazze’de ateşkes, insani yardım erişimi ve Filistin kurumlarının güçlendirilmesi çağrıları yapmıştı.