ABD'de Başkan Donald Trump'ın politikalarına karşı düzenlenen “Krallara Hayır” (No Kings) protestoları yeniden ülke geneline yayıldı. Washington, New York, Los Angeles ve Chicago başta olmak üzere birçok kentte binlerce kişi meydanlarda toplandı. Gösterilerde Trump yönetiminin göçmenlik ve İran'a yönelik politikaları protesto edilirken 3 Kasım'da yapılacak ara seçimlerde oy kullanılması çağrısı öne çıktı.
ABD'NİN BİRÇOK KENTİNDE TRUMP PROTESTOSU
Geçen yıl haziran ve ekim aylarında gerçekleştirilen “Krallara Hayır” gösterileri, bu yıl da geniş katılımla düzenlendi. Başkent Washington'dan Los Angeles'a, New York'tan Chicago'ya kadar çok sayıda kentte bir araya gelen göstericiler, Trump yönetimine yönelik tepkilerini pankart ve sloganlarla dile getirdi. California, Texas, Georgia, Arkansas ve West Virginia eyaletlerinde de protestolar gerçekleştirildi.
GÖSTERİLERİN ODAĞINDA 3 KASIM SEÇİMLERİ VAR
Bu yılki protestoların ana teması, 3 Kasım 2026'da yapılacak ABD ara seçimleri oldu. Organizatörler, gösterileri “Krallar Yok: Erken Oy Kullanın” sloganıyla düzenledi. Katılımcılar, seçimlerde oy kullanılması ve demokratik katılımın artırılması yönünde çağrılarda bulundu.
No Kings hareketinin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, seçim süreçlerine yönelik müdahale ve baskı girişimleri olduğu savunuldu. Açıklamada, “Demokrasimiz, her seçmen adayının korkutma, müdahale veya engeller olmadan özgürce katılım hakkına sahip olmasına bağlıdır.” ifadelerine yer verildi.
BEYAZ SARAY'DAN KONGRE BİNASINA YÜRÜDÜLER
Washington'daki göstericiler, Beyaz Saray çevresinden ABD Kongre Binası'na yürüdü. Katılımcılar, “Oyunuz sesinizdir” ve “Amerikan yanlısı olan Trump karşıtıdır” yazılı pankartlar taşıdı. Başkentteki Lincoln Anıtı çevresinde toplanan yüzlerce kişi de “Erken oy verin” ve “Oyuma dokunmayın” sloganlarıyla protestolara katıldı. Gösteriler sırasında müzik eşliğinde dans eden gruplar da meydanlarda yer aldı.
NEW YORK'TA TRUMP'IN POLİTİKALARINA TEPKİ
New York'taki protestoların adreslerinden biri Washington Square Park oldu. Meydanda toplanan göstericiler, taşıdıkları dövizlerle Trump yönetimini protesto etti. Yapılan konuşmalarda özellikle göçmenlik uygulamaları ve ABD'nin İran'a yönelik savaşı eleştirildi. Katılımcılar, yaklaşan ara seçimlerde vatandaşların sandığa gitmesinin önemini vurguladı.
“KRALLARA HAYIR” HAREKETİ 2025'TE BAŞLADI
Trump karşıtı “Krallara Hayır” gösterilerinin ilki, ABD Başkanı'nın 79. doğum günü olan 15 Haziran 2025'te düzenlendi. Trump yönetiminin ülkeyi daha askeri ve otoriter bir çizgiye taşıdığını savunan hareket, ikinci büyük protestosunu 18 Ekim 2025'te gerçekleştirdi.
Organizatörlerin açıkladığı rakamlara göre, 2025 yılının haziran ayındaki ilk gösterilere yaklaşık 5 milyon, ekim ayındaki protestolara ise 7 milyondan fazla kişi katıldı. Hareket, 2026 yılındaki gösterilerde ise ara seçimleri ve seçmen katılımını ön plana çıkardı.