Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Fransa'da yüz binler sokakta! Tarihi belediye binası ateşe verildi

Fransa'da hayat pahalılığına karşı düzenlenen protestolara yüz binlerce kişi katıldı. Gösterilerde yaklaşık 400 kişi gözaltına alınırken Limoges'daki tarihi belediye binası ateşe verildi.

DÜNYA 18.10.2026 00:13 Güncelleme: 18.10.2026 00:36 Dicle Toğal Okuma Süresi: 2 dk
Fransa'da yüz binler sokakta! Tarihi belediye binası ateşe verildi
Paylaş:
N

Fransa'da artan yaşam maliyetleri ve kamu hizmetlerine yönelik tepkiler, ülke genelinde geniş katılımlı protestolara dönüştü. Sarı yelekliler hareketinin de destek verdiği gösterilere öğrenciler, çiftçiler ve sendikalar katıldı. Fransa İçişleri Bakanlığının verilerine göre 550 bin kişinin sokağa çıktığı eylemlerde yaklaşık 400 kişi gözaltına alındı. Limoges kentinde ise tarihi belediye binası ateşe verildi.

LİMOGES'DA TARİHİ BELEDİYE BİNASI ATEŞE VERİLDİ

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, 17 Ekim'deki protestolar sırasında Limoges kentinde belediye binası saldırıya uğradı. Gösterinin ardından yüzleri maskeli bir grup, binanın önündeki zabıta aracını ateşe verdi. Daha sonra camları kırarak belediye binasına giren kişiler yangın çıkardı.

1536x864_cmsv2_16375bf6-e39d-5f0e-bd95-e1916c571549-9956848Alevler binanın bir bölümünden çatıya kadar ulaştı. İtfaiye ekipleri yangının diğer bölümlere yayılmasını önlemek için müdahalede bulundu. 1883 yılında hizmete açılan ve 1975'ten bu yana tarihi anıt statüsünde korunan belediye binası, yangında ağır hasar gördü.

550 BİN KİŞİ PROTESTOLARA KATILDI

Fransa İçişleri Bakanlığının açıklamalarına göre, ülke genelinde 110 gösteri düzenlendi. İçişleri Bakanı Laurent Nuñez, protestolara yaklaşık 550 bin kişinin katıldığını, bunların 110 bininin başkent Paris'te bulunduğunu açıkladı.

thumbs_b_63f4b4e9e71bccc87700cd02792c25baAFP'nin aktardığına göre, gösterileri destekleyen CGT sendikası ise ülke genelindeki katılımın 800 bin olduğunu bildirdi. Hayat pahalılığı, ücretler ve kamu hizmetlerine yönelik tepkilerin öne çıktığı gösterilere, eğitim koşullarının iyileştirilmesini isteyen öğrenciler de katıldı. 2018 yılında başlayan sarı yelekliler hareketi de protestolarda yeniden yer aldı.

PARİS'TE POLİS İLE GÖSTERİCİLER ÇATIŞTI

thumbs_b_c_f58fd10767220b00f50f12e902e25b2fAssociated Press'in (AP) haberine göre Paris'teki gösteriler sırasında bazı gruplarla güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Cumhuriyet Meydanı çevresinde polis ekiplerine çeşitli cisimler atılırken güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Başkentte bazı araçlar ateşe verildi, mağazalar yağmalandı ve kamuya ait alanlarda hasar meydana geldi.

DİĞER KENTLERDE DE KAMU BİNALARI HEDEF ALINDI

1440x810_cmsv2_9f36aa0c-db1c-5b80-aa4b-76ab998737e1-9932231Reuters'ın aktardığına göre protestolar sırasında Lyon'daki turizm ofisi ateşe verildi. Marsilya'da ise belediye binasına giren bazı göstericiler yapıya zarar verdi. Fransa İçişleri Bakanı Nuñez, Lille ve Calais'de belediye binalarına girme girişimlerinin yaşandığını, Bordeaux ve diğer bazı kentlerde de kamu binaları ile güvenlik birimlerinin hedef alındığını bildirdi. AFP'nin haberinde, gösterilerin bazı kentlerde yağma ve kundaklama olaylarına dönüştüğü belirtildi.

400'E YAKIN GÖZALTI, 60 YARALI GÜVENLİK GÖREVLİSİ

thumbs_b_c_5971536b734b9177eadea19a314cf039Fransa İçişleri Bakanı Laurent Nuñez, ülke genelindeki olaylarda yaklaşık 400 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Le Monde'un aktardığı açıklamada Nuñez, 60 güvenlik görevlisinin yaralandığını, iki görevlinin ise bilinci kapalı halde hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Şiddet olaylarından radikal sol grupları sorumlu tutan Nuñez, saldırılara karışan kişiler hakkında işlem yapılacağını belirtti. Fransız hükümeti de protestolar sırasında yaşanan olayları değerlendirmek üzere bakanlıklar arası kriz toplantısı düzenlenmesini kararlaştırdı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Trump'ın İran hesabında süre belirsizliği! ''Biraz daha kalabiliriz''
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Trump'ın İran hesabında süre belirsizliği! ''Biraz daha kalabiliriz''
WhatsApp
İhbar Hattı