Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Avrupa basını: Meloni parlamentoda bir oyla ağır yenilgi aldı

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin desteklediği seçim yasası değişikliği parlamentoda bir oy farkla reddedildi. Gizli oylamadaki sonuç, iktidar koalisyonunda fire verildiğini ortaya koydu.

DÜNYA 16.07.2026 17:16 Mazhar Taha Akkaya 71 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Avrupa basını: Meloni parlamentoda bir oyla ağır yenilgi aldı
Paylaş:
N

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, seçim yasası reformu kapsamında 16 Temmuz’da yapılan parlamento oylamasını kaybetti. İktidar partisi Fratelli d’Italia’nın sunduğu değişiklik önergesi, 187 kabul oyuna karşı 188 oyla reddedildi.

DEĞİŞİKLİK NE GETİRECEKTİ?

Önerge, seçmenlerin tercihli oy kullanarak parti listelerindeki belirli adayları üst sıralara taşımasına imkân tanıyacaktı.

Gizli yapılan oylamada iktidar blokundan bazı milletvekillerinin önergeye karşı oy verdiği değerlendiriliyor. Bir oy farkla alınan sonuç, Meloni’nin kendi koalisyonundaki desteğinin sorgulanmasına yol açtı.

İTALYAN BASINI “AĞIR YENİLGİ” OLARAK YORUMLADI

La Stampa, oylamanın yalnızca seçim yasasındaki bir maddeyle sınırlı olmadığını, doğrudan Meloni’nin siyasi gücüne yönelik bir mesaj taşıdığını yazdı.

Gazete, Meloni’nin süreci hükümeti için bir güven sınavına dönüştürdüğünü ve bazı koalisyon ortaklarının gizli oylamada desteğini çektiğini belirtti.

“İSTİKRAR İMAJI ZARAR GÖRDÜ”

Corriere della Sera, sonucun Meloni’nin istikrarlı yönetim iddiasını zayıflatabileceğini değerlendirdi. İktidarı destekleyen partilerde ve Fratelli d’Italia içinde sorunların belirginleşmeye başladığı kaydedildi.

Gazete, yurt dışında güçlü bir lider görüntüsü veren Meloni’nin iç politikada daha zor bir dönemle karşı karşıya kalabileceğini yazdı.

MUHALEFET İSTİFA İSTEDİ

Demokratik Parti ve Beş Yıldız Hareketi, oylamanın ardından Meloni’ye istifa çağrısı yaptı. Ancak Alman Süddeutsche Zeitung, muhalefetin erken seçim için henüz ortak bir aday ve politika üzerinde anlaşamadığına dikkati çekti.

Meloni’nin partisi Fratelli d’Italia’nın anketlerde birinci sıradaki yerini koruduğunu belirten gazete, parlamento yenilgisine rağmen başbakanlık koltuğunun şimdilik tehlikede olmadığı yorumunu yaptı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
İhracatta yeni hedef 410 milyar dolar: E-ihracatın stratejik rolü büyüyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İhracatta yeni hedef 410 milyar dolar: E-ihracatın stratejik rolü büyüyor
WhatsApp
İhbar Hattı