Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, eski Cumhurbaşkanı Macky Sall’ın BM Genel Sekreterliği adaylığına ülkesinin tam destek vermesine karar verdi. Daha önce mesafeli duran Dakar yönetimi, bu kararla birlikte adaylık sürecinde yeni bir sayfa açtı.
SENEGAL’DEN BM ADAYLIĞI İÇİN TAM DESTEK
Senegal Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Faye ile Sall’ın 17 Temmuz’da gerçekleştirdiği görüşmede BM Genel Sekreterliği adaylığının ele alındığı belirtildi.
Görüşmenin ardından hükümet ve diplomatik temsilciliklere, Sall’ın adaylığını BM üyesi ülkeler nezdinde desteklemek ve tanıtmak için çalışma yürütme talimatı verildi.
AFRİKA’NIN BM LİDERLİĞİ HEDEFİ
Sall, görevini Nisan 2024’te Faye’ye devretmesinin ardından ilk kez Dakar’da kabul edilirken, adaylığı için diplomatik temaslarını sürdürüyor.
Antonio Guterres’in görev süresinin 31 Aralık 2026’da sona erecek olması nedeniyle başlayan süreçte Sall’ın adaylığı, Afrika’nın BM Genel Sekreterliği koltuğu için yürüttüğü girişimlerin önemli adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.