ABD Başkanı Donald Trump, Çin ziyaretinin son gününde Devlet Başkanı Şi Cinping ile Pekin’deki Congnanhay yerleşkesinde bir araya geldi. Bahçe yürüyüşünün ardından çay davetine geçen liderlerin gündeminde ticaret, ikili ilişkiler ve İran vardı.
TRUMP’TAN “TARİHİ ZİYARET” MESAJI
Trump, görüşmede, “Bu, inanılmaz bir ziyaret oldu. Çok iyi sonuçlar aldık. Harika ticaret anlaşmaları yaptık.” dedi. Çin temaslarını “tarihi” ve “dönüm noktası” olarak nitelendirdi.
İRAN VE HÜRMÜZ BAŞLIĞI MASADAYDI
Trump, Şi ile İran’ı da ele aldıklarını belirterek, “Sanırım bu konuda benzer düşüncelerimiz var. Biz, savaşın bitmesini istiyoruz, İran'ın nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz ve Hürmüz Boğazı'nın açılmasını istiyoruz. Şimdi kapatıyoruz, önce onlar kapattı, sonra biz kapattık ama açılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Şi de görüşmenin bir “dönüm noktası” olarak değerlendirilebileceğini söyledi.