Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Çocuklara "yapay zeka arkadaşı" yasaklanıyor

ABD Kongresi, çocukların ruh sağlığını korumak amacıyla yapay zeka sohbet robotlarına ve yapay zeka arkadaşlarına erişimi kısıtlayan GUARD Yasası'nı gündemine aldı.

DÜNYA 01.05.2026 08:15 Buket Saymaz 100 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Çocuklara "yapay zeka arkadaşı" yasaklanıyor
Paylaş:
N

ABD Senatosu Yargı Komitesi, çocukların yapay zeka tabanlı sohbet robotlarına erişimini sınırlayan önemli bir yasa tasarısını onayladı. Oy birliğiyle kabul edilen ve Senato genel kuruluna sevk edilen düzenleme, teknoloji şirketlerine yaş doğrulama zorunluluğu getiriyor. Tasarı kapsamında, reşit olmayan bireylere "yapay zeka arkadaşı" hizmeti sunulması tamamen yasaklanıyor.

YAPAY ZEKA "İNSAN DEĞİLİM" DİYECEK!

GUARD Yasası adıyla anılan bu düzenleme, yapay zeka araçlarının belirli aralıklarla insan olmadıklarını ve profesyonel kimlik bilgilerine sahip olmadıklarını kullanıcılara bildirmesini şart koşuyor. Tasarı ayrıca, çocukları intihara veya cinsel içerikli paylaşımlara yönlendiren sistemleri geliştiren şirketler için ağır cezai yaptırımlar içeriyor.

Senato ile eş zamanlı olarak Temsilciler Meclisi'nde de benzer bir adım atıldı. Milletvekilleri, çocuk gelişiminin dijital platformlardaki belirsiz teknolojiler yerine gerçek dünyadaki etkileşimlerle desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

GÜVENLİK VE GİZLİLİK TARTIŞMALARI BİR ARADA

Düzenleme arayışları, bazı ebeveynlerin yapay zeka uygulamalarını çocukları istismara veya intihara yönlendirmekle suçlaması üzerine hız kazandı. Halihazırda popüler platformlar 13 yaş üzerindeki çocukların erişimine izin verirken, yasa koyucular denetimsiz kullanımın çocuklar üzerinde kalıcı hasarlar bırakabileceğini savunuyor.

Ancak mahremiyet savunucuları, yaş doğrulama işlemlerinin kişisel verilerin gizliliğini ve çevrimiçi ifade özgürlüğünü olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bazı teknoloji şirketleri ise hizmetlerinin anayasal ifade özgürlüğü kapsamında korunması gerektiğini ileri sürüyor. Tasarı yasalaşırsa, teknoloji devleri çocuklara yönelik hizmet modellerini kökten değiştirmek zorunda kalacak.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
ETİKETLER
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Balıkesir’de otobüs kazası: 3 kişi hayatını kaybetti
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Balıkesir’de otobüs kazası: 3 kişi hayatını kaybetti
WhatsApp
İhbar Hattı